Wapenlobbyist NRA haalt facebookpagina uit de lucht

Een dag voor de rampzalige schietpartij in de Amerikaanse staat Connecticut, meldde wapenlobbygroep National Rifle Association (NRA) nog triomfantelijk dat het 1,7 miljoen 'likes' haalde op Facebook. Sinds de ramp blijft het normaal zeer actieve twitteraccount @NRA angstvallig stil. De facebookpagina is uit de lucht.

Just Fontein
Vrouw demonstreert bij het Witte Huis Beeld ANP
Vrouw demonstreert bij het Witte HuisBeeld ANP

De discussie over de wapenwetgeving barstte weer in alle hevigheid los, na de dodelijke schietpartij waar vrijdag 27 mensen om het leven kwamen. Dader Adam Lanza pleegde zelfmoord.

De NRA heeft het in de publieke opinie zwaar te verduren. Vooral op Twitter zijn de aantijgingen ontelbaar. De NRA is de grootste lobbyist voor wapenbezit van Amerika. De club werd al in 1871 opgericht en baseert zijn legitimiteit op het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet, waarin staat dat 'individuen recht hebben op het bezitten en dragen van wapens'.

Felle kritiek
Door de ernstige incidenten met wapens in Amerika is de kritiek op de NRA fel. Waarschijnlijk wil de lobbyist met het (tijdelijk) uit de lucht halen van de door hen zo gevierde facebookpagina voorkomen dat het verandert in een platform voor scheldpartijen en bedreigingen.

De tweet waarin de NRA een dag voor de schietpartij hun volgers op Facebook bedankt voor de 1,7 miljoen 'likes'.

Gemak
Grofweg de helft van de Amerikanen is tegen uitgebreid wapenbezit van burgers. Tegenstanders van het wapenbezit wijzen op het gemak waarmee mensen aan (zware) wapens kunnen komen. Lanza had verschillende wapens bij zich: een semi-automatische Bushmaster AR-15 en twee pistolen, een Glock 10 mm en een Sig Sauer 9 mm. In de auto bij school, die op naam stond van zijn moeder, werd ook nog een jachtgeweer gevonden. De politie bevestigde dat de wapens eigendom waren van zijn moeder.

Meer over