Wapenindustrie ligt in VS zelf onder vuur

De wilde schietpartijen in de Verenigde Staten die inmiddels wekelijks schoolkinderen, peuters en effectenhandelaren dodelijk treffen, schept een uitstekend klimaat voor democratische presidentskandidaten Al Gore en Bill Bradley om eindelijk de vrije Amerikaanse handel in handwapens aan te pakken....

De boosheid van het Amerikaanse publiek - inmiddels is driekwart voor strengere regulering van wapenverkoop - kan bovendien leiden tot grote schadevergoedingen. Dat is geen ondenkbeeldig risico, want boze burgers in verschillende Amerikaanse staten maken zich op voor rechtszaken tegen de wapenindustrie. Die industrie zou gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de moordpartijen. 'Als je maar genoeg van zulke rechtszaken voor je kiezen krijgt, is een kwade jury genoeg om je te begraven', zegt hoogleraar W. Kip Viscusi van Harvard Law School tegen Business Week.

Hoewel de wapenindustrie lang niet zoveel aanklachten te verwerken heeft gekregen als de tabaksindustrie, vormen deze toch een bedreiging. De markt voor handvuurwapens is met drie miljard gulden omzet per jaar namelijk veel kleiner dan de tabaksindustrie. De pistool- en geweerfabrikanten hebben weinig vet op de botten.

'Als een aantal van deze claims de industrie treffen, zullen grote producenten surséance van betaling moeten zoeken', zegt Andrew Molchan van de vereniging van landelijk goedgekeurde wapenhandelaren (NAFLF).

De wapenindustrie houdt zich flink en roept dat het zich door de rechtszaken zal heenworstelen en zo zal overleven. Weinig anders zit er niet voor ze op. Niemand is geïnteresseerd in de overname van een bedrijf waar de winstmarges door felle concurrentie flinterdun zijn, en waarvan bovendien onduidelijk is hoe hoog toekomstige schadevergoedingen kunnen uitvallen.

Door de wapenindustrie zijn sop te laten gaarkoken, laat geen enkel verstandig bedrijf een kans liggen. De handwapenindustrie ziet de omzet al jaren de verkeerde kant op gaan, namelijk richting zuiden. Een aantal producenten experimenteert dan ook met nieuwe activiteiten. Ruger produceert inmiddels delen van golfclubs en marktleider Smith & Wesson werpt zich op mode.

Meer over