Wapenembargo West-Afrikaanse landen tegen Guinee

West-Afrikaanse staten hebben een wapenembargo ingesteld tegen Guinee, nadat het militaire regime in september politieke tegenstanders had gedood. De economische gemeenschap van West-Afrikaanse staten (Ecowas) veroordeelde het bloedbad dat ontstond toen militairen het vuur openden op betogers in een stadion in de hoofdstad Conakry.

Dat berichtte de BBC zondag. Volgens mensenrechtenorganisaties vielen er 157 doden. De junta zelf houdt het op 57. De militaire machthebbers stellen dat de meeste slachtoffers zijn vertrapt in plaats van doodgeschoten.

De junta stelde zaterdag een 31 leden tellende commissie in die het bloedbad moet onderzoeken. De internationale druk op juntaleider Moussa Dadis Camara neemt toe. Hij zou zelf opdracht hebben gegeven tot de schietpartij. Meerdere burger- en mensenrechtenorganisaties boycotten het onderzoeksteam.

De betogers eisten dat Camara zich houdt aan zijn belofte dat hij niet deelneemt aan de presidentsverkiezingen in januari. De juntaleider deed die belofte nadat hij eind vorig jaar na de dood van president Lansana Conté de macht had gegrepen. De Afrikaanse Unie had hem tot zaterdagavond 24.00 uur de tijd gegeven om die toezegging schriftelijk vast te leggen. Volgens de Guinese minister van Buitenlandse Zaken, Alexandre Cece Loua, wil Camara echter over zijn belofte praten met de bemiddelaar voor het conflict in het West-Afrikaanse land, president Blaise Compaoré van Burkina Faso. Camara weigert niet een schriftelijke verklaring te ondertekenen, maar hij wil dat de kwestie met de bemiddelaar wordt besproken, zei de minister.

Meer over