NieuwsWapendeal

Wapendeal van twee miljard is nieuwe stap in verbeterde relaties tussen de VS en Taiwan

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag een wapendeal met Taiwan van twee miljard euro goedgekeurd. China, dat het eiland als een afvallige provincie beschouwt, reageert verbolgen en vraagt de Verenigde Staten om de deal in te trekken.

Castor van Dillen
Abrams-tank, het type dat de VS tot woede van China willen leveren aan Taiwan.  Beeld REUTERS
Abrams-tank, het type dat de VS tot woede van China willen leveren aan Taiwan.Beeld REUTERS

De wapendeal komt op een gevoelig moment, omdat de grootmachten VS en China zijn verwikkeld in een langdurige handelsoorlog.

Taiwan koopt onder meer 108 Abrams-tanks en 250 Stinger-luchtdoelraketten van de VS. Vooral de aanschaf van tanks is opmerkelijk, want die kan Taiwan alleen inzetten bij een invasie van het eiland. In het verleden investeerde Taiwan voornamelijk in de marine en de luchtmacht.

Het Amerikaanse Congres is afgelopen maand al op de hoogte gebracht van de deal. De verwachting is dat de verkoop weinig tegenstand krijgt. In mei stemde het Congres nog unaniem voor een niet-bindende resolutie, waarin stond dat de relaties tussen de VS en Taiwan versterkt moesten worden. Ook het Pentagon vindt dat de wapendeal door moet gaan, omdat de huidige militaire balans in de regio niet wordt verstoord.

Halverwege juni stuitte een andere wapendeal van de VS met Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië wel op veel verzet in het Congres. De volksvertegenwoordigers vonden het onverantwoord om voor meer dan zeven miljard euro een deal te sluiten met Saoedi-Arabië, dat betrokken is bij de dood van journalist Jamal Khashoggi en burgerdoelen in Jemen bombardeert. President Trump probeerde het Congres te omzeilen via een noodprocedure uit de Arms Export Control Act, de wet die de president van de VS het recht geeft de import en export van wapens te controleren.

De relatie tussen de VS en Taiwan kreeg een impuls toen Trump in december 2016 belde met de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Hij was de eerste Amerikaanse president die contact had met een Taiwanese leider sinds 1979. De VS heeft geen officiële verbanden met Taiwan, maar het land is vanwege een wet uit 1979 verplicht Taiwan militaire assistentie te verlenen. De VS is dan ook al jaren de grootste wapenleverancier van Taiwan. Zo kocht Taiwan in 1992 liefst 150 F-16’s en sleet de VS in 2008 een grote hoeveelheid Patriot-raketten en Apache-gevechtshelikopters aan het eiland.

Onmiddellijk annuleren

Waar de VS bereid is de banden met Taiwan te versterken, keurt China de deal af. Geng Shuang, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft dinsdag tijdens een persconferentie geëist dat de VS de wapendeal ‘onmiddellijk annuleren’. De wapendeal is volgens hem een grove schending van het internationaal recht. ‘Taiwan is een onafscheidelijk onderdeel van China. Niemand moet onze vastberadenheid om onze soevereiniteit en ons territorium te verdedigen onderschatten.’

Er zijn slechts achttien landen die Taiwan officieel erkennen, waaronder vooral landen uit het Caribisch gebied. Vanwege die goede relaties bezoekt president Tsai Ing-wen de komende weken onder meer Haïti en Saint Vincent en de Grenadines. Tijdens dat bezoek maakt ze tussenstops in New York en Denver. In totaal verblijft ze vier nachten in de VS.

Haar bezoek aan de VS stuit op verzet uit China. Het land heeft afgelopen week gevraagd Tsai Ing-wen niet toe te laten tot de VS. ‘We moeten voorkomen dat de relaties tussen Amerika en China en de vrede en stabiliteit in de zeestraat van Taiwan op het spel komen te staan’, zegt woordvoerder Shuang. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt het bezoek van de Taiwanese president geen probleem. ‘Wij erkennen alleen de Volksrepubliek China als het rechtmatige China.’

Meer over