Wapenbeurs met hoog James Bond-gehalte

Wapensystemen worden steeds slimmer, maar ook is duidelijk dat potentiële kopers steeds strenger toezien op hun budget. 'Het is een kopersmarkt.'

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - 'Dit zijn de Quartz-horloges onder de kogels.' In het standje van een Zwitsers defensiebedrijf wijst Ignazio Savarino op een ronde tafel waar tientallen goudkleurige kogels als lippenstiften in cirkels staan opgesteld. Sommigen hebben zelfs rode randen. 'Ze zijn heel precies. Heel Zwitsers. Die grote kogels zijn ideaal voor sluipschutters.'

Sexy kogels, slimme mijnen en gebruiksvriendelijke mitrailleurs. Terwijl in Syrië een vieze burgeroorlog woedt, bereidde de wapenindustrie zich afgelopen week op 's werelds grootste wapenbeurs in Londen voor op de oorlogen van de toekomst.

Zo'n 1.500 bedrijven presenteerden zich in de hallen van de ExCel, waar vorig jaar de olympische disciplines boksen, schermen en judo te zien waren. Teneinde deze biënnale voor de wapenindustrie gezellig te houden, nodigden de Britse gastheren slechts een handvol Russische bedrijven uit, terwijl delegaties uit landen als Noord-Korea, Cuba en Syrië op de zwarte lijst belandden. Hoe bevreesd de organisatie was voor negatieve publiciteit bleek op de eerste dag toen bedrijven uit Taiwan en Frankrijk werden weggestuurd omdat ze stroomstokken en beenboeien te koop aanboden.

'Echte wapenhandelaren zul je hier niet treffen', zegt Ronald Lassing, die namens het Amerikaanse bedrijf David Clark grijsgroene koptelefoons voor helicopterpiloten verkoopt. 'Als je mistige figuren wil zien, moet je naar wapenbeurzen in Griekenland en Israël.'

Onder de dertigduizend bezoekers in Londen veel hoge officieren, militaire attachés en burgerpersoneel van de verschillende ministeries van Defensies. Allen met de hand op de knip.

'De tijd van de ruime begrotingen is voorbij', zegt een Zuid-Europese defensieambtenaar. 'Bij alles moet je je afvragen of het echt nodig is. Het voordeel is dat er grote prijsconcurrentie tussen de bedrijven gaande is. Het is een kopersmarkt.' De verkopers moeten het steeds meer hebben van klanten uit Azië, vooral uit het Nabije Oosten.

Voor ieder wat wils, van Nederlandse patrouilleschepen tot Indiase helikopters, van Noorse voedselpakketten tot Koreaanse nachtkijkers, van Zuid-Afrikaanse explosievenstofzuigers tot Britse raketten. En de JSF, de vliegende Fyra, is er natuurlijk ook.

Sommige stands hebben een hoog James Bond-gehalte, zoals die van een Duits bedrijf dat snelle, stille en milieuvriendelijke onderwaterscooters verkoopt. Doelgroep van de SeaBob DiveJet 414: spionnen en paratroopers.

De Amerikaanse wapenboeren, die zeker een derde van de expositieruimte innemen, tonen zich meesters in het bieden van oplossingen voor oorlog en vrede - hun producten worden consequent aangeprezen als 'solutions'.

Een oplossing voor de vervoersproblemen in Afghanistan-achtige landschappen moet de L-ATV van Oshkosh zijn, een gigantische landrover. 'Snel vervoer is cruciaal voor de overlevingskansen in gebieden waar gevochten wordt', zegt verkoopster Jennifer Ma.

Klik, klik, klik. Zo klinkt het de hele dag bij de kraam van de Amerikaanse wapenfabrikant SigSauer, waar iedereen even een schietwapen in de hand wil houden. Een verkoper over de SIG716 Patrol: 'Bij oudere modellen bestond het risico dat je schroeiplekken op je hand kreeg. Op de 716 zit een extra kapje om dat te voorkomen.'

Ook gebruikersvriendelijk is de shotgun van Benelli waarvoor de Britse infanterist Paul Greatland reclame maakt. 'Een oerdegelijk wapen en geheel betrouwbaar. Ik spreek uit ervaring', zegt de Royal Fusilier met de witrode-pluim op zijn baret.

'Dit is de Blocker,' zegt in het Finse oorlogspaviljoen Jari Aspinen van Forcit Defence. 'Het is een intelligente mijn die zo kan worden geprogrammeerd dat hij vijandelijke boten herkent, piratenschepen bijvoorbeeld.'

Een goed beursjaar is het echter niet. Veel standhouders hebben moeite om contracten af te sluiten. Er is minder geld en er heerst een zekere oorlogsmoeheid, zo klinkt het op de Londense wapenbeurs.

De 70-jarige Chelsea Pensioner, gekleed in het traditionele roodzwarte scarletuniform, kijkt niettemin zijn ogen uit. 'In mijn tijd kon je gewoon het leger in. Zo te zien moet een soldaat nu hoogopgeleid zijn om al die wapens te kunnen bedienen.'

undefined

Meer over