Wapen Tristan zonder screening

DEN HAAG - Tristan van der V., die op 9 april 2011 een dodelijke schietpartij veroorzaakte in Alphen aan den Rijn, is vermoedelijk niet of nauwelijks gescreend bij de toekenning van een wapenvergunning. Dat blijkt uit een verhoor van Steven Krimpenvoort, toenmalig voorzitter van de schietvereniging, dinsdag in de rechtbank in Den Haag.

Volgens Krimpenvoort wist de schietvereniging niet dat Tristan in het verleden gedwongen was opgenomen in een psychiatrische instelling, noch dat hij een zelfmoordpoging had gedaan. Ook zegt hij niets te weten van een verklaring van Tristans ouders dat zij het verenigingsbestuur hierover hebben ingelicht.

Bij de aanvraag voor een Verklaring Omtrent Gedrag voor Tristans wapenvergunning heeft de schietbaancommandant de jongen waarschijnlijk niet gevraagd naar diens geestelijke gezondheid, aldus de oud-voorzitter. Ook is de jongen vermoedelijk niet, zoals de regels voorschrijven, tot vier jaar voor de aanvraag gescreend. De aanvraag is wel mede-ondertekend door de schietvereniging en de Verklaring Omtrent Gedrag is door justitie verstrekt.

De schietbaancommandant, die verantwoordelijk is voor de toekenning van een wapenvergunning, zal hierover binnenkort worden verhoord. Ook twee broers van de wapenwinkel waar Tristan zijn wapen kocht, Tristans vader en de 'anonieme getuige' die lange tijd gold als tweede verdachte, moeten binnenkort getuigen. Het gaat om zogeheten 'voorlopige verhoren' in de aanloop naar een civiele procedure die twee slachtoffers aanspannen. Dat zijn de eigenaar van de viswinkel die voor zijn ogen een klant zag worden neergeschoten, en een klant van de viswinkel die in zijn buik is getroffen.

Deze slachtoffers leggen zich er niet bij neer dat het Openbaar Ministerie van vervolging heeft afgezien. Zij onderzoeken of de Staat, de ggz-instelling waar Tristan werd behandeld, de schietvereniging en Tristans vader de schietpartij hadden kunnen voorkomen danwel medeverantwoordelijk kunnen worden gesteld.

De slachtoffers hopen op een vergoeding van aangerichte psychische en fysieke schade en gederfde inkomsten. Het slachtoffer dat in zijn buik is geraakt, eist ook inzage in de politiebeelden van de schietpartij, omdat dit hem zou helpen bij de verwerking van zijn trauma. De officier van justitie heeft dat eerder verboden. Bij de schietpartij doodde Tristan van der V. zes mensen en verwondde er zestien. Daarna pleegde hij zelfmoord in een supermarkt.

Wanneer de verhoren worden voortgezet, is nog niet bekend. Tristans vader liet via zijn advocaat weten dat hij zich niet zal beroepen op zijn familiale verschoningsrecht, maar wel achter gesloten deuren wil worden verhoord.

undefined

Meer over