Wantrouwen Congres over gratie terroristen

De Republikeinen in het Amerikaanse Congres maken weer jacht op president Clinton. Ze willen dat de president tekst en uitleg geeft over het besluit een aantal Puertoricaanse terroristen gratie te verlenen....

Een commissie van het Huis van Afgevaardigden, die onder leiding staat van de aartsconservatieve Republikein Dan Burton, wil proberen te achterhalen welke motieven Clinton had toen hij besloot de Puertoricaanse gevangenen vrij te laten.

De Republikeinen betichten Clinton ervan dat hij dat gedaan heeft om zijn vrouw Hillary een steuntje in de rug te geven bij haar campagne om voor New York in de Senaat te komen. De Puertoricaanse gemeenschap speelt een belangrijke rol in New York.

Het Witte Huis stuurde de commissie deze week een dik pak documenten over de zaak, inclusief brieven waarin onder meer bisschop Desmond Tutu om hun vrijlating vraagt. Maar Clinton weigerde interne documenten vrij te geven.

De advocaten van het Witte Huis wezen de commissie erop dat Clinton als president het recht heeft om gratie te verlenen en dat hij daarbij geen verantwoording hoeft af te leggen aan het Congres. De Republikeinen legden Clintons weigering uit als een teken dat hij iets te verbergen heeft. 'Hij heeft nooit eerder gratie verleend bij ernstige misdaden. Opeens doet hij het wel en nu wil hij de documenten niet vrijgeven op grond waarvan hij het besluit heeft genomen', schamperde burgemeester Giuliani van New York, die het waarschijnlijk tegen Hillary Clinton zal opnemen.

Clintons woordvoerder Joe Lockhart klaagde dat het een politiek spelletje was. ' Ik kan u vertellen dat we al zo'n 700 dagvaardingen van hem hebben gekregen. Hij heeft publiekelijk gezegd dat hij erop uit is om de president te pakken te krijgen.'

Na de mislukte impeachmentprocedure bestond het gevoel dat het Congres niet meer zo happig zou zijn om allerlei onderzoeken tegen president Clinton op touw te zetten, maar dat is allerminst het geval. De afgelopen tijd zijn de Republikeinen juist een offensief begonnen.

Volgens Norm Ornstein van het conservatieve American Enterprise Institute is het duidelijk dat de Republikeinen een politiek doel voor ogen hebben. 'Zij moeten een manier zien te vinden om in de aanval te blijven', zei hij.

Meer over