Wanneer moet u 's nachts op voor de verkiezingen in de VS?

Vandaag, 3 januari, beginnen de Amerikaanse presidentsverkiezingen echt. De inwoners van de staat Iowa mogen hun voorkeur uitspreken voor een Republikeinse kandidaat. Op 6 november, ruim 10 maanden van nu, kiezen de Amerikanen eindelijk hun president. In de tussentijd zijn er een paar data waarop de verstokte politieke fan de wekker moet zetten. Dit zijn ze:

Michiel van der Geest
De Republikeinse presidentskandidaat Rick Perry reageert op een toeschouwer na afloop van een speech. Beeld ap
De Republikeinse presidentskandidaat Rick Perry reageert op een toeschouwer na afloop van een speech.Beeld ap

3 januari, Iowa:
Nee, de verkiezingen worden vandaag niet beslist. Nee, de kandidaat die vandaag wint, wordt niet automatisch de Republikeinse kandidaat. (Vier jaar geleden won immers Mike Huckabee, en niet de uiteindelijke kandidaat John McCain)

Maar het is wel de eerste test, misschien vallen er vanavond al kandidaten af, en een goed diner begin je met een amuse, niet met het hoofdgerecht.

6 maart, Super Tuesday:
Na spannende primaries in januari en februari (New Hampshire, 10 januari, Florida 31 januari) volgt op 6 maart Super Tuesday. Al is deze dinsdag dit jaar iets minder 'super' dan voorgaande verkiezingen, omdat de Democraten niets hoeven te kiezen dit keer.

Maar toch, er zijn voorverkiezingen in tien verschillende staten: Alaska, Georgia, Idaho, Massachusetts (de thuisstaat van Mitt Romney), North Dakota, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Vermont, en Virginia. Na deze nacht moet al heel veel duidelijk zijn; er zijn zeker kandidaten afgevallen en de kans is groot dat er al een topfavoriet is. Maar wellicht gaan we, net als vier jaar geleden bij Clinton en Obama all the way.

5 juni, de kaarten zijn geschud:
Het verkiezingscircus trekt in de maanden maart, april en mei het hele land door. Op 3 april komen vier staten aan de beurt (waaronder Texas, de staat van gouverneur Rick Perry, op 24 april staan er vijf staten op het programma, waaronder New York).

Maar 5 juni is de laatste belangrijke test. Dan zijn California, Montana, New Jersey, New Mexico en South Dakota aan de beurt. Na de vijfde juni zijn de kaarten definitief geschud. Daar kan ook de laatste primary van Utah op 26 juni niets meer aan veranderen.

27-30 augustus, de Republikeinse Conventie:
De laatste week van augustus staat Tampa in Florida in het teken van de Republikeinse Conventie. Hier zullen de Republikeinse kandidaten voor het (vice)-presidentschap hun kandidatuur officieel aanvaarden en hun belangrijkste toespraak van het jaar houden.

Reken ook op veel ballonnen vanuit het plafond.

3-6 september, de Democratische Conventie:
Een week later zijn de Democraten aan de beurt. Hun conventie zal plaatsvinden in Charlotte, North-Carolina. Ook hier toespraken van alle topstukken uit de partij, onder wie president Obama.

En ook hier weer veel ballonnen uit het plafond.

6 november, verkiezingen:
Na een reeks debatten, bustours, en reclamespotjes, mogen de Amerikanen op 6 november naar de stembus om hun nieuwe president te kiezen. In de loop van de nacht wordt duidelijk of Obama de eerste 'one-term-president' is sinds George Bush sr. of dat hij nog vier jaar in het Witte Huis mag blijven wonen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over