nieuwshuawei

Wanhoopspoging Huawei: bedrijf sleept VS voor de rechter

Het Chinese telecombedrijf Huawei sleept de Amerikaanse overheid voor de rechter in een poging zijn toegang tot de Amerikaanse markt te redden.

Een bezoeker van de 5G beurs in Beijing van afgelopen november. Beeld REUTERS
Een bezoeker van de 5G beurs in Beijing van afgelopen november.Beeld REUTERS

Huawei is het niet eens met de beslissing van een Amerikaanse overheidscommissie om het bedrijf als ‘dreiging voor de nationale veiligheid’ aan te merken en af te snijden van subsidies. Dat kondigde het concern donderdag aan op een persconferentie.

De Amerikaanse Federale Communicatie Commissie (FCC) besliste op 22 november om Huawei uit te sluiten van een belangrijke subsidiestroom. Dat geld helpt telecomfirma’s in landelijke gebieden, waar de aanleg van een dekkend netwerk duurder is, om 4G- en 5G-zendmasten te bouwen. Maar om subsidies te krijgen, mogen die bedrijven niet langer gebruikmaken van Huawei-apparatuur. Voor Huawei betekent de beslissing zowat een uitsluiting van de Amerikaanse markt.

Eerlijk proces

Volgens Huawei heeft het bedrijf helemaal geen eerlijk proces gekregen, en heeft de FCC alle argumenten van het bedrijf genegeerd. ‘Deze beslissing is gebaseerd op politiek, niet op veiligheid’, zei Song Liuping, hoofd juridische zaken van Huawei. ‘De VS hebben nooit echt bewijs gepresenteerd dat Huawei een bedreiging is. Dat komt doordat die bewijzen niet bestaan.’

De Amerikaanse overheid beweert al langer dat Huawei-apparatuur in 5G-netwerken achterdeurtjes bevat, waarlangs het Chinese bedrijf westerse klanten zou kunnen bespioneren of cyberaanvallen zou kunnen lanceren. Overtuigend bewijs voor die aantijging is nooit geleverd, maar de Amerikanen wijzen erop dat in het Chinese politieke systeem elk bedrijf schatplichtig is aan de overheid. Een nieuwe wet verplicht de bedrijven bovendien met de Chinese veiligheidsdiensten mee te werken.

Maar volgens Huawei is het oneerlijk om een bedrijf uit te sluiten op basis van zijn oorsprong. ‘We delen de zorgen rond cyberveiligheid, maar een bedrijf bannen gewoon omdat het in China is opgericht, lost die zorgen niet op’, aldus Song Liuping. Hij wijst er ook enigszins uitdagend op dat de apparatuur van westerse telecombedrijven, zoals Nokia en Ericsson, evengoed in China gefabriceerd wordt. ‘Al die ‘made in China’-apparatuur zou dezelfde risico’s moeten opleveren.’

Handelsakkoord

De rechtszaak van Huawei tegen de Amerikaanse overheid komt op een gevoelig moment, net nu de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China in een belangrijke fase zitten. Beide partijen zeggen al een tijdje dicht bij een voorakkoord te zitten, maar slagen er niet in de laatste knopen door te hakken. President Trump heeft gedreigd op 15 december nieuwe handelstarieven in te voeren, als het voorakkoord er niet kom. Overigens heeft Trump eerdere deadlines vaak uitgesteld.

Over de voortgang van de handelsgesprekken komen tegenstrijdige berichten naar buiten, maar duidelijk is dat de spanningen tussen de VS en China alsmaar toenemen. De Amerikaanse politiek stelt zich steeds kritischer op over de Chinese aanpak van de protesten in Hongkong en over de opsluiting van meer dan een miljoen Oeigoeren in de autonome regio Xinjiang. Beijing ziet die kritiek als inmenging, en heeft de Amerikaanse ambassadeur recentelijk twee keer op het matje geroepen.

Meer over