Wanhoop verandert in woede in Haïti

Honderduizenden mensen dolen door de staten van Port-au-Prince. De meesten houden een doek voor hun mond en neus. Puinhopen worden uitgegraven door mensen die vermoeden dat er familie ligt te stikken onder het puin.

Van onze correspondent Jean Mentens

Door de straten van de Haïtiaanse hoofdstad dolen nog steeds honderdduizenden mensen in de brandende zon. Er liggen nog vele lijken.

De internationale hulp in Port-au-Prince komt vrijdag traag op gang. Opladers met grote graafmachines bewegen langzaam naar de plek waar ze moeten worden ingezet. Voorlopig zijn dat alleen scholen, hotels, ziekenhuizen en grote gebouwen. Bij het hotel Montana wordt met man en macht gezocht naar overlevenden. Vrijdag worden 23 hotelgasten levend van onder het puin vandaan gehaald, vijftig uur na de aardbeving.

Voedsel

De eerste vrachtwagens van de Verenigde Naties, geladen met voedsel, rijden de stad in, steevast gevolgd door een truck met blauwhelmen, moeilijk manoeuvrerend door de verwoeste straten. Hier en daar is er weer enige straathandel.

Maar de meeste Haïtianen krijgen vrijdag nog geen enkele hulp. Terwijl zij boven zich de vliegtuigen met noodhulp zien aanvliegen, hebben ze door de logistieke problemen van de hulpverleners nog amper hulp gekregen. Velen hebben al dagen niet gegeten of gedronken.

In de stad, waar de geur van de dood hangt, lopen de spanningen op. Wanhoop verandert in woede. De meeste supermarkten zijn geplunderd, mensen lopen rond met vuurwapens of machetes. Even gaat ook het gerucht dat de VN-pakhuizen met duizenden tonnen voedsel leeggeroofd zijn, maar dat blijkt na enkele uren niet waar. De VN zeggen de situatie nog onder controle te hebben, maar zich wel zorgen te maken.

[FOTOSPECIAL]

Naar het schijnt is uit protest voor het uitblijven van hulp zelfs een straat gebarricadeerd met stoffelijke overschotten. Een fotograaf van het tijdschrift Time heeft dat gezien. Maar niemand anders kan dat verhaal bevestigen. Sowieso is de informatie over de toestand, het aantal slachtoffers of de omvang van de hulpacties in de stad met mondjesmaat te verkrijgen. De lokale radio's doen het amper en de mensen luisteren naar de Franse wereldomroep RFI.

Overgenomen

De nationale luchthaven is op vrijdagochtend overgenomen door het Amerikaanse leger. Er is geen lokaal personeel. Zwaar bewapende Amerikaanse soldaten staan in een wijde cirkel om de ingang en laten enkel mensen toe tot het luchthavengebouw die toestemming hebben gekregen van het State Department te vertrekken.

Naast de enorme tent op de VN-basis bij de luchthaven waar de gewonden worden verzorgd, staat nu een lange rij containers met geneesmiddelen en medisch materiaal. Het lijkt ook of er nu meer dokters rondlopen. Uit de tent klinkt het zelfde gekerm van gisteren en eergisteren.

Bij de weinige benzinestations die nog wat voorraad hebben, staan mensen te dringen voor een jerrycannetje benzine. Er is nu vooral veel verkeer de stad uit : pick-ups en vrachtwagens vertrekken, veel te zwaar beladen met spullen en mensen richting de provincie waar blijkbaar de schade naar verhouding beperkt is gebleven.

Er was vanochtend vroeg weer een naschok van meer dan vier op de Richterschaal. Het lijkt voor veel mensen de druppel die ze doet beslissen de rampspoed te ontvluchten.

Een slachtoffer van de aardbeving in Haïti. (AFP) Beeld AFP
Een slachtoffer van de aardbeving in Haïti. (AFP)Beeld AFP
Meer over