Update

Wanhoop familie slachtoffers veerramp slaat om in woede

Nu duikers steeds meer lichamen vinden in en om de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol, roeren de boze en wanhopige familieleden van de slachtoffers zich. Ze vinden dat de overheid te weinig heeft gedaan om hun naasten te redden. Op het eiland Jindo kwam het al tot een botsing met de politie.

Een familielid van een van de passagiers bij een cordon van politieagenten. Beeld reuters
Een familielid van een van de passagiers bij een cordon van politieagenten.Beeld reuters

De politiemannen verhinderden dat enkele honderden wanhopige familieleden en vrienden de brug naar het vasteland overstaken. Daar wilden zij hun protest voortzetten. Ze wilden in een mars naar het presidentiële paleis in Seoul, honderden kilometers verderop.

Het treffen lijkt niet uit de hand te lopen. Sommige boze en wanhopige familieleden werden getroost door agenten. Anderen riepen dat ze de gevonden lichamen van hun geliefden wilden hebben. Ze mogen niet bij het centrum komen waar de slachtoffers naartoe worden gebracht. Velen zijn bijeen in een sporthal waar ze onder meer videobeelden van de kustwacht kunnen volgen.

De kapitein van de woensdag gezonken Koreaanse veerboot blijft waarschijnlijk 10 dagen langer in voorlopige hechtenis. Dat wil de Zuid-Koreaanse openbaar aanklager die onderzoek doet naar de scheepsramp.

Lichamen uit schip gehaald
Het wordt steeds duidelijker dat de operatie die aanvankelijk begon als een reddingsactie nu is veranderd in een bergingsoperatie. Duikers hebben nog eens tien lichamen uit de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol gehaald. Eerder waren ze er al in geslaagd in het schip te komen en drie lijken te bergen. Verder zijn nog drie lichamen geborgen die dreven in het water.

Het aantal doden is gestegen naar 50. Dat is slechts het officiële aantal. Er worden nog ongeveer 250 mensen vermist. De kans dat een van hen de ramp heeft overleefd is nagenoeg nul.

Onervaren
Inmiddels is duidelijk geworden dat het bemanningslid dat aan het roer stond van de Koreaanse veerboot toen het schip woensdag kapseisde, onervaren was. Het was de eerste keer dat de 25-jarige vrouw door de eilandengroep aan de zuidpunt van het Koreaanse schiereiland navigeerde, aldus Yang Jung-jin, een hoge officier van justitie die betrokken is bij de zaak.

De derde stuurvrouw, Park Hyun-kul, had het roer overgenomen omdat het schip te laat was vertrokken en het dienstrooster was verstoord. De stuurvrouw werd vrijdag opgepakt en aangeklaagd, samen met de kapitein en een ander bemanningslid. Ze worden verdacht van onder meer het schenden van de maritieme wetten en van dood door schuld.

Aan boord van de veerboot bevonden zich meer dan 300 leerlingen van een Zuid-Koreaanse middelbare school. Aan familieleden van de vermiste passagiers is zaterdag gevraagd om DNA-monsters af te staan.

Berging
De berging van de lichamen kan één of twee maanden duren, zo heeft het hoofd van de reddings- en bergingsoperatie laten weten. De werkzaamheden worden bemoeilijkt door slecht zicht onder water en de sterke stroming.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Een Zuid-Koreaans marineteam hijst een van zijn kikvorsmannen omhoog tijdens voorbereidingen voor de berging van de gezonken veerboot. Beeld epa
Een Zuid-Koreaans marineteam hijst een van zijn kikvorsmannen omhoog tijdens voorbereidingen voor de berging van de gezonken veerboot.Beeld epa
Familieleden van vermiste passagiers, in afwachting. Beeld getty
Familieleden van vermiste passagiers, in afwachting.Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over