Wang vond Gordon niet leuk, maar wil einde aan discussie

De Chinese promovendus en zanger Xiao Wang is niet te spreken over de opmerkingen die jurylid Gordon maakte tijdens zijn optreden in het televisieprogramma Holland's Got Talent.

AMSTERDAM - Nadat hij zijn ongenoegen deze week al kenbaar had gemaakt aan vrienden en bekenden, liet hij vrijdag een verklaring uitgaan waarin hij voorzichtig stelt dat hij 'een soort onbeleefdheid' voelde in zijn bejegening door Gordon.

'Na het bekijken van de beelden moet ik zeggen dat ik afkerig ben van de 'grappen'. Ik geloof dat men in een multiculturele samenleving, waar mensen worden verondersteld fatsoenlijk en met respect te worden behandeld, voorzichtig moet zijn de ander niet te beledigen. En mensen twee keer moeten nadenken voordat ze 'grappen' maken.'

Gordon hintte tijdens het programma op Wangs afkomst, onder andere door hem neer te zetten als een kelner in een Chinees restaurant. Dat schoot in het verkeerde keelgat van veel jonge Nederlandse Chinezen. Door de ophef die ontstond, is Xiao Wang tegen zijn zin het middelpunt geworden van een discussie over discriminatie, meent hij. De manier waarop journalisten hem en zijn collega's de afgelopen dagen achtervolgden (het AD kopte gisteren 'Wang is bang' op de voorpagina) heeft hem gebracht tot het schrijven van de verklaring. 'Ik hoop dat de discussie hier eindigt'.

RTL Nederland en Gordon verklaarden eerder dat er na afloop van de show regelmatig contact is geweest met de deelnemer, die een aria van Verdi zong. 'Meneer Xiao Wang zelf heeft zich nooit aangevallen gevoeld en het ook niet opgevat als zijnde racisme en dat is voor mij het belangrijkste en daarmee is de zaak gesloten', zei Gordon in De Telegraaf.

Maar aan vrienden schreef de Groningse promovendus iets anders. 'Gordon heeft me na afloop van de show niet gecontacteerd, en nee, ik ben daar niet geheel gelukkig en tevreden mee', staat in een conversatie die hij voerde via Facebook. Ook schreef hij uit zichzelf te zijn gestopt met het programma, als hij de volgende ronde had gehaald. 'Ik wist van tevoren van zijn zogenoemde 'humor', dus op het podium negeerde ik zijn grappen, maar natuurlijk vond ik ze niet leuk. De grappen getuigden van slechte smaak en onwetendheid.'

undefined

Meer over