Wandelen van voor- naar hoofdgerecht

Een historische wandeling maken en onderweg eten in vier restaurants: steeds meer steden nemen deel aan een succesvol culinair initiatief.

NELL WESTERLAKEN

Delft op een mooie doordeweekse namiddag. De terrassen van de Markt stromen vol, de musea leeg. In de souvenirshop van de Nieuwe Kerk, de commerciële sluis waar elke kerkbezoeker doorheen moet, drentelen twee vrouwen rond, blik gericht op de uitgang.

- 'Ze moeten onderhand wel komen. We moeten zo naar het restaurant.'

- 'Geef ze nog even. Wij kunnen de kerk elke dag bekijken. Zij hebben alleen vanmiddag.'

'Zij' zijn een paar zakelijke bezoekers van een Delfts bedrijf die na een business visit in een uurtje door de stad zijn gejaagd en een 'diner na' hebben. Voor hen zou het jonge, in Delft uitgevonden concept van stadswanding-met-diner handig zijn geweest. Vier gangen in vier restaurants. Tussendoor wandelen van voor- naar tussen- naar hoofd- naar nagerecht, met onderweg historische uitleg. De Delftse chefkok Ed Hoogendijk begon twee jaar geleden met dit ontdek-culinair-Nederland-idee voor individuele gasten. Deze meimaand wordt zijn formule uitgevoerd in acht steden, andere plaatsen kijken met belangstelling toe.

De tocht begint deze avond met een voorgerecht in restaurant De Waag, een gebouw uit de 17de eeuw niet ver van de Nieuwe Kerk en pal achter het stadhuis dat is gebouwd in de stijl van de polder-Renaissance. De grote lijnen van de Delftse geschiedenis, inclusief de dode Oranjes onder de kerkvloer, hebben we al meegekregen. Na de internetreservering krijgen bezoekers drie dagen voor de gereserveerde datum een route met vier restaurants en het historische verhaal van gebouwen onderweg toegestuurd. De restaurants en daarmee de routes wisselen; in Delft doen in totaal dertien etablissementen mee.

Roulleau van 12 uur gegaarde kalfssukade, praline van eendenlever met pistachesalade van doperwten en aspergeschuim van gerookte melk en

bietenkaviaar.

Vanaf een bruggetje over de Oude Delft is tussen de lindebomen door te zien hoe scheef de toren staat van de Oude Kerk. Pisa in de polder. De tocht van voor- naar tussengerecht voert langs het St. Lucasgildehuis en via kleine grachten naar het Bagijnhof. Daar vertelt initiatiefnemer Ed Hoogendijk in restaurant Van der Dussen: 'Dit soort arrangementen kon je vroeger alleen doen met groepen. Toen het restaurantbezoek eind 2008 terugliep vanwege de crisis ben ik op dit idee gekomen.'

Het sloeg meteen aan, bij bezoekers van buiten Delft en bij stadgenoten. 'Die kregen opeens de kans om op een avond vier restaurants in hun eigen woonplaats te bezoeken.'

Restaurant Van der Dussen, met oude balken en ruwe, originele baksteen, is even historisch gehuisvest als De Waag. Het tussengerecht wordt opgediend in een voormalige begijnenwoning, later militair logement.

ddd

ddd

De zon is achter de Delftse lijstgevels langs de grachtjes gezakt. Tussen de oude heren- (nu studenten-)huizen zijn hier en daar kleine poortjes die Het Straatje van Delftenaar Vermeer in herinnering roepen. VOC-panden, voormalige faculteitsgebouwen, het Prinsenhof, de Waalse kerk: indrukken van de buitenkant. Wie historisch Delft wil doorgronden heeft een paar dagen nodig; de restaurantroute geeft een snelle impressie van de stad.

De eetgelegenheden liggen niet verder dan tien, hooguit twaalf minuten lopen van elkaar. Wie doen mee? 'De betere restaurants', noemt Hoogendijk ze. Geen eetcafés, hoewel die al belangstelling hebben getoond voor een eigen route volgens zijn concept. 'De kleine Griek' die we passeren en restaurants met een toeristenmenuutje voor 25 euro zitten evenmin in het arrangement. Aan de andere kant van het culinaire spectrum zijn in de routes geen bib- of sterrenkoks opgenomen.

Eenmaal op het Vesteplein, arriveren we bij het hoofdgerecht. Opgediend in Moodz - bij sommigen bekend uit Herman den Blijkers tv-serie Mijn tent is top.

ddd

Combinatie van Black Angus steak , Provençaals gekruide lamsspies in jus van appels en peren, roodbaars uit de oven met gemarineerd garnalenspiesje, groene asperges en mousseline van bospeen met vanille en aardappelgratin.

ddd

Niets helpt de spijsvertering beter dan wat buitenlucht en een wandelingetje. De aandacht voor historisch Delft is na het hoofdgerecht wat verschoven naar het vooruitzicht van de volgende gang, tien minuten lopen verderop. Het dessert wordt geserveerd in Le Mariage & The Bounge van Hoogendijk zelf.

ddd

Ganache van walnoten geserveerd met gecaramelliseerde asperges met aspergeijs, vanilleroom en een kletskop van frambozen.

ddd

Als de zon in Delft definitief onder is, zouden we 59,95 euro voor het diner hebben moeten afrekenen, inclusief een glas van het een of ander bij elke gang. Het is de vaste prijs voor elk arrangement in alle deelnemende steden. Maar oja, betaald hebben we al, vooraf via internet. En we hebben Delft gezien.

ddd

Komen we terug?

ddd

We hebben de binnensteden van Dordrecht en Schiedam nooit goed bekeken. Mooie kans eens op bezoek te gaan bij kennissen aan wie we elk jaar op een kerstkaart beloven: dit jaar komen we langs bij jullie.

Gedurende de maand mei is het ontdek-culinair-Nederland-arrangement te boeken in de volgende steden:

Rotterdam Oude Haven: 9-15 mei

Rotterdam Veerhaven: 9-15 mei

Roosendaal: 9-15 mei

Arnhem: 16-22 mei

Schiedam: 17-22 mei

Delft: 23-29 mei

Dordrecht: 24-28 mei

Vooraf boeken is noodzakelijk. Bergen op Zoom en Den Haag boden het arrangement afgelopen week aan. Deelnemers kunnen de restaurants niet kiezen. Ze hebben wel de keuze uit een vis-, vlees- of vegetarisch menu voor een vaste prijs (59,95 euro).

De route met de restaurants, de wandeling en de historische informatie wordt drie dagen voor de gereserveerde datum toegestuurd. De geserveerde gerechten zijn een verrassing.

In de maand september komt er nieuwe editie waaraan mogelijk meer steden meedoen.

Voor reserveringen, deelnemende restaurants en details, zie

ontdekculinairnederland.nl

Historische route met vier gangen

undefined

Meer over