Wall Street in de min door recessievrees

De aandelenmarkten in New York doken vrijdag aan het einde van de handel in de rode cijfers. Eerder op de dag had het optimisme over meevallende bedrijfsresultaten de overhand gehad, maar uiteindelijk sloeg de angst voor een recessie toch weer toe....

ANP

De Dow-Jonesindex index sloot uiteindelijk 1,4 procent lager op 8852,22 punten. De S & P 500 verloor 0,6 procent en sloot op 940,55 punten. Technologiebeurs Nasdaq daalde 0,4 procent tot 1711,29 punten.

De recessievrees werd aangewakkerd door tegenvallende cijfers over de huizenmarkt. Het aantal nieuw in aanbouw genomen woningen bereikte het laagste niveau sinds begin 1991 en het aantal afgegeven bouwvergunningen was het kleinst sinds 1981. Verder daalde het consumentenvertrouwen in oktober sterk.

Een opiniestuk van superbelegger Warren Buffet in de New York Times had beleggers echter hoop gegeven. Buffet stelde dat dit het moment is om Amerikaanse aandelen te kopen en zei dat hij zijn persoonlijke kapitaal volledig in aandelen stopt.

In de Nasdaq zat internetgigant Google in de lift. Het bedrijf had donderdag na sluiting van de handel meevallende resultaten gepresenteerd. Het aandeel noteerde een koerswinst van 5,5 procent.

De techsector kreeg ook steun van meevallende cijfers van chipfabrikant AMD. Het concern dat acht kwartalen van verliezen achter de rug heeft wist het verlies in het derde kwartaal sterk terug te dringen. Beleggers beloonden dit met een koersstijging van 2,2 procent.

In de Dow won IBM 0,8 procent. De grootste IT-dienstverlener ter wereld had laten weten te verwachten dat het zijn langetermijndoelstellingen zal halen. Vorige week had IBM al gemeld dat de winst in het derde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder met 20 procent is gestegen.

Het aandeel Caterpillar, een producent van zware machines zoals bulldozers, leed onder de huizenmarktcijfers. Het fonds was de hekkensluiter van de hoofdindex met een min van 7,2 procent.

Farmaciegigant Merck stond met een koerswinst van 1,1 procent bovenin de Dow. Het aandeel werd door analisten van JPMorgen in een rijtje van fondsen gezet die beleggers in hun portefeuille moeten hebben als de onrust op de aandelenmarkten is weggeëbd.

De euro deed 1,3425 dollar. Aan het einde van de handelsdag in Europa stond de munt op 1,3435 dollar.

Meer over