Wall Street herkent Europese zorgen over Amerika niet

Winterrecessie

Europese angst voor Amerikaanse cijfers waarvan de Amerikanen zelf niet wakker liggen. Dat was het beeld op de Europese beurzen. Ze sloten met verliezen die werden toegeschreven aan zorgen over Irak en tegenvallende berichten over de Amerikaanse economie. Op de aandelenbeurzen op Wall Street echter werd de 'onverwacht sterke krimp' van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal (2,9 procent op jaarbasis) genegeerd. De achteruitgang wordt grotendeels toegeschreven aan de ongewoon strenge winter. Uit andere indicatoren leiden de Amerikaanse beleggers af dat de economische groei dit kwartaal is teruggekeerd.

Europa

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 0,9 procent op 411,93 punten. Ook de graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,7 tot 1,3 procent achteruit. Dit ondanks positief nieuws uit Nederland, waar de krimp van de economie in het eerste kwartaal kleiner was dan gedacht. En uit Duitsland, waar het consumentenvertrouwen is gestegen.

Imtech

In de Midkap zette Imtech de eerder ingezette daling voort met een min van 2 procent. De technisch dienstverlener zakte dinsdag al bijna 11 procent zonder direct aanwijsbare reden. In een reactie op de sterke koersdaling zei Imtech dat het verkoopproces voor de ict-divisie volgens planning verloopt. Ook blijft het bedrijf alle opties, waaronder de uitgifte van nieuwe aandelen, onderzoeken om de schuld te verlagen.

Verliezers

Dalers in de AEX waren staalconcern ArcelorMittal en maritiem dienstverlener SBM Offshore met minnen van circa 2,5 procent. Telecomconcern KPN won 0,2 procent. In Parijs zakte GDF Suez 2,3 procent, een reactie op het bericht dat de Franse overheid een belang van meer dan 3 procent in het energiebedrijf heeft verkocht.

Schalie-olie

In Amerika verloren de olieraffinaderijen Marathon Petroleum en Valero enkele procenten van hun waarde. Aanleiding is een uitspraak van de Amerikaanse overheid die de mogelijkheden vergroot om ultralichte olie uit schalievelden te exporteren. Daardoor hebben de Amerikaanse raffinaderijen niet langer het alleenrecht op de verwerking van die olie en loopt de prijs naar verwachting op. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 106,41 dollar.

undefined

Meer over