Wales omarmt de tipi-tapa-helden van Swanselona

Swansea staat in de League Cupfinale. De club van De Guzman schakelde woensdag het grote Chelsea uit. Een sprookje met een Nederlands tintje.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM VISSERS

SWANSEA - Zelfs in het alles uitvergrotende voetballand van sjeiks en Russische miljardairs kan het op een mooie dag gebeuren dat klein wint van groot. Het is daarom dat trainer Michael Laudrup van Swansea City stelt, na de uitschakeling van Chelsea: 'Het is de finale van het kleine sprookje tegen het grote sprookje.'

De eindstrijd om de League Cup gaat tussen Swansea City uit Wales en Bradford City, de club met de kleinste begroting van de Premier League tegen de club die afdaalde naar het vierde en laagste profniveau van Engeland.

Applaus zou moeten klateren, hier in Liberty Stadium in Swansea, maar de ovatie klinkt dof; een handschoenenapplaus als apotheose van een feeërieke avond met dwarrelende sneeuw en een veld dat wonderlijk groen blijft door de veldverwarming en de onvoorwaardelijke liefde van terreinknechten.

Dik ingepakte fans ventileren hun wegvloeiende spanning in rauw geschreeuw en een dankbetuiging aan Laudrup, de tovenaar van het combinatievoetbal van Swanselona, zoals een bijnaam van de club luidt. 'Wij houden van onze trainer', klinkt het uit 20 duizend kelen.

Moeders omhelzen volwassen zonen. 'Briljant', herhaalt James Rockey zichzelf telkens. 'Wij gaan naar Wembley, met 40 duizend supporters.' Op het veld glorieert middenvelder Leon Britton, die als 'Swan' sinds jaar en dag in alle vier profdivisies uitkwam met de club. De Nederlandse middenvelder Jonathan de Guzman zwaait onophoudelijk. 'Supporters zijn nergens beter dan in Engeland', stamelt hij.

Swansea City, tien jaar geleden bijna failliet verklaard en haast uit het profvoetbal gekukeld, is herrezen met bescheiden middelen. Met een begroting van 30 miljoen euro en slim transferbeleid. Negende in de Premier League, finalist in de League Cup.

Kevin Johns is de aan de club verbonden dominee, toneelspeler, stadionspeaker en programmamaker. 'Wij voelen de economische crisis, met alle persoonlijke problemen van dien. Maar God heeft mensen talent gegeven en de spelers bieden ons de gelegenheid om ons goed te voelen. Dít is het grote verhaal: wij hebben de Europees kampioen verslagen en maken kans op Europees voetbal.'

John van Zweden glijdt door de sneeuw terug naar zijn hotel. Bij een pub omhelzen stamgasten de behangkoning uit Den Haag. Toen Swansea tien jaar geleden bijna failliet was en fans collecteerden in de stad, stak hij met een paar anderen 50 duizend pond de man in de club, zonder dat zijn vrouw daarvan wist. Hij is nu mede-eigenaar.

Swansea is van iedereen. Mike Wickham is metselaar. Hij heeft in 48 jaar acht thuisduels gemist. Eenmaal verliet hij het ziekenhuis voor een wedstrijd. Het grote genieten is onbeschrijflijk. Om vier uur ging hij van zijn werk naar huis om zich te wassen, zijn clubsjaal om te doen en zijn Swansea-muts op de zetten. 'Niets is mooier dan een wedstrijd van de Swans.' Zijn ogen glimmen.

Wie denkt dat ze in Wales houden van lange halen gauw thuis, vergist zich. De trainers Martinez, Paulo Sousa, Rodgers en Laudrup zijn verantwoordelijk voor het introduceren en perfectioneren van tipi-tapa, zoals ze dat hier noemen. Tiktak.

De stad drukt de spelers aan de borst. Helden zijn het. Afgelopen vrijdag zat rechtsachter Angel Rangel in een broodjeszaak toen de eigenaar hem vroeg of hij nog eten mee naar huis wilde nemen. Anders ging het toch de prullenbak in. Rangel was ontstemd. En de daklozen dan? Met zijn vriendin reed hij door de stad, op zoek naar daklozen. Toen ze die niet vonden in de bittere kou, brachten ze het eten naar Mother Teresa's Sisters, vlakbij het station.

Een van de zusters lacht als ze de deur opent. Ja, Rangel is geweest. Veel meer wil ze niet kwijt. Staat niet in de Bijbel dat de linkerhand bij goedertierenheid niet hoeft te weten wat de rechterhand doet? Rangels populariteit nam alleen toe.

In het museum over de wereldberoemde en al op 39-jarige leeftijd overleden dichter Dylan Thomas, geboren in Swansea, vertellen ze dat Rangel vorig jaar een lezing hield over hoe hij van Spanje naar Wales verhuisde, Engels leerde en onzeker was. 'Hij stelde zich kwetsbaar op', aldus Andrew Fraser-Cole van het museum. 'Ook een belangrijke voetballer is kwetsbaar. Dat was leerzaam.'

En nu wil iedereen naar de finale op 24 februari, de dag van Ajax - ADO waar Haagse fans niet welkom zijn. Het heeft zo moeten zijn, weet Van Zweden. 'Ik denk dat duizend Hagenaars naar Wembley gaan. De kaarten heb ik al geregeld.'

Jonathan de Guzman Nederlander in dienst van Swansea

undefined

Meer over