Wakker Dier wint kort geding: kippen optillen aan poten mag niet

Kippen mogen niet aan hun poten worden opgetild, ook niet bij het vangen voor transport. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft daarover in een kort geding gewonnen van demissionair landbouwminister Carola Schouten.

Kippen van pluimveebedrijf Wisserhof in Rhenen. Beeld ANP
Kippen van pluimveebedrijf Wisserhof in Rhenen.Beeld ANP

Wakker Dier vroeg de minister te onderzoeken of drie pluimveebedrijven zich aan de transportregels houden wanneer zij kippen naar het slachthuis vervoeren. Veel kippen lopen tijdens de reis botbreuken en kneuzingen op. De minister vond onderzoek niet nodig. Volgens haar is het niet duidelijk of de bedrijven overtredingen begaan. De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven is het met Wakker Dier eens: het verzoek biedt voldoende reden voor onderzoek.

Volgens de rechter verbiedt de EU-Transportverordening het om dieren bij de poten op te tillen. De minister denkt dat op dit verbod een uitzondering geldt bij de slacht van pluimvee, konijnen en hazen. Daarvoor verwijst ze naar een andere EU-verordening over het slachten van dieren. Volgens de minister is de Europese Unie vergeten deze op te nemen in de Transportverordening.

Een kort geding is niet de manier om vast te stellen of Brussel is vergeten een uitzondering op te nemen of dit bewust heeft bepaald, stelt de rechter. Dat maakt voor de beoordeling van deze zaak volgens hem ook niet uit. De Transportverordening verbiedt het namelijk dieren bij de poten op te tillen; daarvoor gelden geen uitzonderingen.

De minister moet daarom het verzoek tot handhaving van Wakker Dier in behandeling nemen. Campagneleider Sjoerd van de Wouw, in een persbericht van Wakker Dier: ‘Het kan niet anders dan dat de sector hierna zal moeten stoppen met deze wrede vangmethode.’

Meer over