Waddeneilanden hebben meest te lijden van noodweer

Op talrijke plaatsen is tijdens het zware onweer in de nacht van zaterdag op zondag de bliksem ingeslagen en werd wateroverlast veroorzaakt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Op Vlieland was de overlast het grootst. Door blikseminslag naast een tent raakte een gezin van zes personen licht gewond. Na behandeling door een huisarts werden zij ondergebracht in een hotel. Tweehonderd kampeerders werden opgevangen in een noodgebouw. Het water op de camping stond op sommige plaatsen een meter hoog. Ook woningen in de Dorpsstraat maakten water.

Op Terschelling werd zondagmorgen kort na zes uur een van de antennes van de vuurtoren Brandaris door blikseminslag onbruikbaar. Marifoon-antenne 2, waarover schepen het onderlinge radioverkeer onderhouden en contact hebben met de vuurtoren, viel uit. Maandagmorgen wordt deze verbinding hersteld. Tot die tijd verloopt het 'kanaal 2-verkeer' via een ander kanaal - nummer 68 - dat gewoonlijk wordt gebruikt voor zoek- en reddingswerk.

Volgens vuurtorenwachter P. Nota levert het uitvallen van kanaal 2 nauwelijks problemen op. 'Het gebeurt wel vaker dat een antenne het door blikseminslag begeeft. Maar de Brandaris kan wel een stootje hebben.'

In Laren is tijdens het noodweer het restaurant La Provence - aan de weg van Laren naar Hilversum - volledig uitgebrand. Volgens de politie kan blikseminslag de brand hebben veroorzaakt, maar daarover bestond zondagavond nog geen zekerheid. Brandstichting wordt niet uitgesloten. Het pand stond al enige maanden leeg na het faillissement van de laatste eigenaar.

Het treinverkeer ondervond in het hele land hinder. Een aantal treinverbindingen viel uit. Tot zondagmiddag tegen twaalf uur waren er vertragingen op een groot aantal lijnen. Onder meer in Delft, Groningen en bij Naarden was de bliksem ingeslagen in de bovenleiding.

Meer over