Waarschuwing voor gladheid uitgebreid

Al het verkeer ten noorden van Alkmaar en Arnhem moet rekening houden met 'verraderlijke gladheid'. Daarvoor waarschuwt de ANWB. In de drie noordelijke provincies geldt code rood, maar ook ten zuiden daarvan kunnen de wegen spekglad zijn.

Een auto die dinsdagavond van de weg raakte bij Drachten Beeld anp
Een auto die dinsdagavond van de weg raakte bij DrachtenBeeld anp

'De temperatuur is onder het vriespunt de komende nacht, dus iedere neerslag die valt - hoe weinig ook - zorgt voor gevaarlijke situaties', aldus een woordvoerder van de ANWB. De waarschuwing geldt voor de nacht van woensdag op donderdag en donderdagochtend vroeg.

Donderdag is vermoedelijk voorlopig de laatste dag dat de ijzel voor hinder zorgt. In Groningen duurt dat waarschijnlijk het langst, tot donderdagavond. Rijkswaterstaat adviseert mensen hierom om ook donderdag in het noorden niet de weg op te gaan.

Woensdag waren er opnieuw veel ongevallen en glij- en valpartijen door de beijzelde straten en wegen. In Assen overleed een man, nadat hij was uitgegleden op de stoep. Omstanders vonden de man. Ambulancepersoneel probeerde hem nog te reanimeren, maar hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

De verpleegkundigen op de afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) kregen woensdag meer mensen met botbreuken, kneuzingen en hoofdwonden binnen. In totaal zou het gaan om 150 gewonden als gevolg van glij- en valpartijen.

Dinsdag

Dinsdagochtend en overdag zorgde het weer in de noordelijke provincies al voor overlast, voor woensdag hebben scholen aangepaste begintijden aangekondigd. Maar de omstandigheden zorgden ook voor ijspret. Zo werd er geschaatst op de straten.

Ongelukken

Vanaf woensdagmiddag 16.00 uur deden zich twaalf ongelukken op de weg voor, melden de politiekorpsen. De meeste ongelukken gebeurden in Friesland, namelijk zeven. Zes daarvan waren in de omgeving Sudwest Fryslan en één in Harlingen. In Drenthe gebeurden twee ongelukken, bij Assen en Dwingeloo. In de stad Groningen deden zich drie ongelukken voor. Bij de meeste van de twaalf ongelukken was alleen materiële schade. In sommige gevallen liepen bestuurders kleine verwondingen op.

In Hoogezand gleed een brandweerauto van de weg. Dat gebeurde vlak bij het huis waar ze op weg naar waren vanwege een brand. De blusploeg ging te voet verder en had de brand snel onder controle, meldt de brandweer in Groningen. Hulpdiensten hebben moeite om de situatie bij te benen. De locaties van de ongelukken zijn lastig te bereiken.

Kinderen in Groningen vermaken zich op de gladde straten. Beeld photo_news
Kinderen in Groningen vermaken zich op de gladde straten.Beeld photo_news

Scholen dicht

Het winterweer ontregelt al twee dagen het openbare leven in Groningen, Friesland en Drenthe. In de stad Groningen blijven de scholen donderdag voor de derde dag op rij dicht. De verwachting is dat alle scholen vrijdag gewoon weer geopend zijn. Volgens de overkoepelende onderwijsorganisatie O2G2 zijn veel schoolpleinen nog te glad en daarmee onveilig. De organisatie laat weten geen enkel risico te willen nemen en heeft daarom besloten dat zowel alle basisscholen als de scholen in het voortgezet onderwijs donderdag gesloten zijn.

De Universiteit van Groningen alle colleges en tentamens in de middag. Promoties gingen wel door. De universiteitsgebouwen blijven voorlopig open en studenten en docenten mogen hun eigen afweging maken, maar het advies luidt: ga naar huis.

Schaatsmarathon afgelast

De schaatswedstrijden voor de KPN Marathon Cup, die woensdagavond in Assen zouden worden verreden, zijn vanwege de winterse omstandigheden in de regio afgelast. Volgens de schaatsbond KNSB kunnen de schaatsers, volgers en bezoekers de ijsbaan De Bonte Wever door de ijzel niet veilig bereiken.

null Beeld anp
Beeld anp

Melk

Zo'n 450 melkveehouders in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe moesten woensdag hun verse melk laten weglopen in de mestput. Door de gladheid in de nacht van dinsdag op woensdag kon zuivelproducent FrieslandCampina de melk niet ophalen. Aan het eind van de ochtend werd het melk ophalen hervat.

Ook de luchtmacht heeft last van het winterweer in het noorden. De QRA-taak, ingesteld om onbekende vliegtuigen in het Nederlandse luchtruim te onderscheppen, is tijdelijk overgeheveld van de beijzelde luchtmachtbasis Leeuwarden naar de basis in het Brabantse Volkel.

undefined

Een bus in Groningen rijdt ondanks de gladheid. Beeld anp
Een bus in Groningen rijdt ondanks de gladheid.Beeld anp

Zout

De afgelopen dagen werd er bijna 3 miljoen kilo zout gestrooid op de wegen in de noordelijke provincies. Desondanks blijft het op veel plekken ten noorden van de lijn Petten-Lelystad-Enschede spekglad.

De neerslag houdt langer aan dan verwacht. De regen vriest direct op, wat leidt tot grote gladheid op de wegen. Rijden op de snelwegen in het noorden en noordoosten van Nederland is bijna onmogelijk geworden.

Het noorden van het land kampt ook met smog in de lucht. De wind blaast fijnstof vanuit het oosten. Daardoor is de luchtkwaliteit nu slecht boven de lijn Haarlem-Nijmegen. Dat blijft waarschijnlijk zo tot donderdagochtend
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde dat woensdag. Vooral mensen met longaandoeningen als astma en COPD hebben last van fijnstof. Ze kunnen piepen, hoesten en kortademig worden.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld Weerplaza
Beeld Weerplaza
Meer over