Waarom wordt uitval Ferguson niet bestraft en die van Mancini wel?

Waarom heeft de Engelse voetbalbond (FA) Roberto Mancini en Harry Redknapp wel berispt, terwijl Alex Ferguson niet op zijn vingers werd getikt voor onbehoorlijk gedrag? Die vraag houdt de Premier League bezig nu de bond wordt verweten selectief op te treden tegen zich misdragende voetbalcoaches.

AMSTERDAM - Mancini (Manchester City) en Redknapp (Queens Park Rangers) hebben vrijdag een brief ontvangen van de FA. Daarin vraagt de bond om opheldering over hun laatdunkende opmerkingen over de arbitrage bij hun laatste duels op Tweede Kerstdag. Mancini zei na de nederlaag tegen Sunderland (1-0) dat scheidsrechter Friend 'waarschijnlijk te veel had gegeten met Kerst'.

Redknapp meende dat de grensrechter maar eens 'een bezoekje moest brengen aan Specsavers'. Tijdens de thuiswedstrijd tegen West Bromwich Albion (2-1-verlies) had zijn ploeg ernstig nadeel ondervonden van een aantal discutabele beslissingen.

Manchester United-coach Ferguson bleef evenwel buiten schot. En dat terwijl de Schot, op 31 december wordt hij 71 jaar, zowel scheidsrechter Dean, grensrechter Collin als vierde official Swarbrick tijdens het thuisduel tegen Newcastle United (4-3-winst) verbaal attaqueerde. Dat hij daar mee is weggekomen - het incident werd niet gerapporteerd aan de FA, dus kon de bond er niet op terugkomen - heeft geleid tot een storm van verontwaardiging.

Er wordt gesproken van klassejustitie. Maar dat is slechts een onderdeel van het verhaal. Ook in Engeland is nu voorzichtig de discussie op gang gekomen over het gedrag van de coaches langs de lijn. Horen zij geen voorbeeldfunctie te hebben?

Saillant in dit opzicht is de rol die Ferguson speelde bij de veelbesproken 'Respect-campagne' van de UEFA. Na te zijn benaderd door de UEFA toonde de icoon van Manchester United zich van harte bereid het op te nemen voor de scheidsrechters. Het gezag mag niet ondermijnd worden, was de strekking van zijn betoog. Die woorden leek hij vergeten tijdens het duel tegen Newcastle. De coach, die zegt moeite te hebben met de omgangsvormen in deze tijd, verliest zichzelf nogal eens in het vuur van de strijd. Dan verandert de gentleman in een straatvechter.

Opmerkelijk genoeg nam Arsenal-coach Arsène Wenger het op voor de scheidsrechters. De Fransman die na vrijwel elke nederlaag eerst in de richting van de arbitrage wijst, kroop op de site van zijn club in de rol van verzoener. Volgens Wenger hebben scheidsrechters het zwaar, maar valt er op hun beslissingen weinig aan te merken.

Grensrechters zijn in zijn ogen de laatste vijftien jaar zelfs met sprongen vooruit gegaan. 'Ze zitten heel erg vaak goed met hun beslissingen.' Die woorden zijn in Engeland met de nodige hoon begroet, want je kunt een dvd vullen met fragmenten waarop Wenger zijn beklag doet over de arbitrage. Wenger zei overigens ook dat Ferguson bestraft had moeten worden.

De in Engeland opgelaaide discussie sluit aan bij de in Nederland gevoerde dialoog over normen en waarden op de velden. Hier was dat het directe gevolg van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

De KNVB scherpte de regels aan. Voor- en tegenstanders gingen het debat met elkaar aan. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük toonde een bandje met het woord 'Respect' aan Groningen-coach Robert Maaskant, die in zijn ogen de gedragsregels overtrad. Collega-coaches schaarden zich daarop achter Maaskant, met het argument dat een coach zich verbaal moet kunnen uiten langs de lijn. De KNVB vond dat Gözübüyük het tonen van het bandje beter had kunnen laten.

Wat betreft Ferguson: de manager haalde vrijdag uit naar Alan Pardew, de coach van Newcastle United die ook had gezegd dat de Schot een straf verdiende. 'Ik was demonstratief, dat ben ik altijd', zo verklaarde Ferguson zijn gedrag. 'Iedereen weet dat. Ik ben een emotioneel mens. Maar ik gedraag me niet schofterig.'

Eerder dit seizoen werd Pardew voor twee wedstrijden geschorst en ontving de coach een boete van zo'n 25 duizend euro. Tijdens het competitieduel tegen Tottenham in augustus duwde hij een grensrechter omver. De man had gemist dat de bal tijdens een aanval buiten de lijnen was geweest.

undefined

Meer over