Waarom niemand Dumoulin van doping verdenkt

Is het zijn uitstraling? Zijn frisse kop? Het is zijn open blik. Het is de gunfactor. Het is misschien ook wel zijn team, Sunweb. Er vallen verschillende antwoorden in de wielerkaravaan op te tekenen op de vraag waarom enige vorm van twijfel over de prestaties van Tom Dumoulin in de Giro d'Italia de afgelopen week nagenoeg is uitgebleven.

Tom Dumoulin komt over de finish tijdens de slotetappe van de Ronde van Italië tussen Monza en Milaan. Beeld anp
Tom Dumoulin komt over de finish tijdens de slotetappe van de Ronde van Italië tussen Monza en Milaan.Beeld anp

En dat terwijl de geschiedenis van grote rondewinnaars toch enige argwaan rechtvaardigen. Er is in de afgelopen decennia maar één winnaar van de Tour de France nooit in opspraak geweest: de Belg Lucien Van Impe. Hij was de beste in de editie van 1976. Kijk naar winnaars van het roze: Marco Pantani, Ivan Basso, Danilo Di Luca, Alberto Contador. Niet van smetten en smetjes vrij. Tweevoudig Giro-winnaar Vincenzo Nibali kreeg ook vragen toen hij nog voor Astana reed en iemand met een dopingverleden als baas had, Aleksandr Vinokoerov.

'Menselijke prestaties'

Dumoulin hoefde deze dagen geen rekenschap af te leggen. Twee Italiaanse kranten becijferden dat hij op de klim naar Santuario di Oropa een vermogen trapte dat zelfs niet is weggelegd voor buitengewone stervelingen. Dumoulin zelf vond het een compliment.

Tot zover de speculaties. 'Zijn prestaties zijn tot dusver altijd menselijk gebleken', zeggen Stephen Farrand en Barry Ryan van de gezaghebbende Britse website Cyclingnews. 'De stappen die hij maakt zijn gelijkmatig. Hij lijkt eerlijk, hij zakt er ook wel eens doorheen, zoals in de Vuelta van 2015 en nu weer in de etappe naar Piancavallo. Je ziet geen dubieuze types om hem heen, zoals Vinokoerov.' Wat zeker helpt: 'Het is een aardige jongen.' Eén aantekening: 'In de Tour de France zal zo'n vraag zeker worden gesteld. In de Giro gaat het toch wat vriendelijker toe.'

Bij Team Sunweb bezweren ze dat ze vraagtekens helemaal niet erg vinden. Integendeel, ze juichen het toe. Een ploeg die het schone fietsen en de transparantie predikt, moet niet de deur dichtgooien als er kanttekeningen worden geplaatst.

Anko Boelens is de arts van de ploeg. Renners weten zich in het vizier, beklemtoont hij. Meters registreren geregeld hun vermogen. Als dat plotseling stijgt, wordt naar de oorzaak gezocht. Is het een gevolg van een andere training? Ligt het aan de voeding? Of is er iets met het bloed aan de hand? Van de Cycling Anti-Doping Foundation, die namens de internationale wielerbond UCI testen uitvoert en een biologisch paspoort met onder meer bloedwaarden bijhoudt, worden data betrokken. Eens per maand bespreekt de dokter met trainers, coaches en een wetenschappers de gegevens. 'Ze weten dat we er boven op zitten. Wij zijn de politie van de ploeg.' Wie betrapt wordt, vliegt eruit.

Ploegleider Aike Visbeek: 'Tom laat geen ongeloofwaardige dingen zien. Hij maakt een heel natuurlijke ontwikkeling door. Dat hij klassementen kan rijden, heeft hij al eerder laten zien. Twee jaar geleden reed hij in de Vuelta ook al in de rode trui. We zijn er scherp op, we zijn zelf de partij die het meest is geïnteresseerd in de waarden van onze renners. Er is niets in de prestaties van Tom dat ons verontrust.'

Het protocol binnen de ploeg voorziet erin dat renners alleen mogen werken met trainers van het eigen team - Dumoulin wisselde juist dit seizoen van begeleider: Adriaan Helmantel maakte plaats voor de Duitser Hendrik Werner die zich meer richt op het kneden van klassementsrenners. Volgens hetzelfde reglement mag een arts zich alleen bemoeien met de gezondheid van de renners, niet met diens prestaties.

Doping niet zomaar weg

Ziet een renner het hele pakket niet als een motie van wantrouwen? Ploegarts Boelens: 'We kunnen het goed uitleggen. We hebben te maken met 24 ploeggenoten. We hebben sponsoren die van ons een cleane sport verwachten. Als dat wordt beschaamd, dan zouden die hun steun wel eens kunnen heroverwegen. Dat zou een rampje kunnen veroorzaken.'

Op het Piazza del Duomo, slaat algemeen manager Iwan Spekenbrink stralend het feestgedruis gade. 'Het wielrennen heeft een lastige tijd achter de rug. Pas op, doping is niet zomaar weg. Maar ik denk dat nu dat het wielrennen zelfs als voorbeeld kan dienen voor andere sporten. Renners worden aan één stuk gecontroleerd. Ja, de overwinning van Tom kun je ook zien als een overwinning voor het andere wielrennen.'

Maar hoe zat het nu eigenlijk met die wattages omhoog naar de Santuario di Oropa? De ploeg weet het zeker: die waren niet zo hoog als die kranten beweerden.

Meer over