Weblog

Waarom mogen Tanzanianen niet in het Malawimeer vissen?

In het zuidwesten van Tanzania ligt een prachtig meer. Blauw water en vol vis. Alleen mogen de bewoners van de dorpjes langs het meer er niet in vissen. Want het meer is van buurland Malawi. De oever is de grens, als gevolg van koloniale afspraken die dateren van eind 19de eeuw.

Tanzania en Malawi ruziën al sinds 1967 over de loop van hun onderlinge grens bij het Malawimeer, of het Nyasameer, zoals de Tanzanianen liever zeggen. Deze week ging die territoriale ruzie een nieuwe fase in.

President Joyce Banda van Malawi wil stoppen met de lopende onderhandelingen en naar het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag stappen om het grensgeschil op te lossen.

'Ons standpunt is dat we uiteindelijk naar de rechter moeten. We moeten hieraan (de onderhandelingen) geen tijd meer verspillen', zei Banda maandag in Lilongwe na terugkeer van een trip naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, geciteerd door de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Forum van oud-staatslieden
De twee buurlanden voeren besprekingen over een oplossing van het grensgeschil onder leiding van een forum van oud-staatslieden onder leiding van Joaquim Chissano, voormalig president van Mozambique.

Maar dat forum van staatslieden heeft zijn krediet verspeeld, vindt Banda. Volgens haar is vitale informatie van Malawi via de secretaris van het forum, de Tanzaniaan John Tesha, naar de regering van Tanzania gelekt.

Koloniaal verdrag
Malawi claimt het eigendom over heel het Malawimeer, voorzover het niet in Mozambique ligt, op basis van het Verdrag van Helgoland tussen Groot-Brittannië en Duitsland uit 1890. In dat verdrag regelden beide grootmachten de grens tussen hun koloniën Nyasaland en Duits-Oost-Afrika.

Toen Duits-Oost-Afrika na de Eerste Wereldoorlog aan Groot-Brittannië kwam, brachten de Britse autoriteiten de jurisdictie over het meer onder bij de koloniale eenheid Noord-Rhodesië en Nyasaland en legden zij de grens tussen Nyasaland en Tanganyika bij de huidige Tanzaniaanse oever.

Groot-Brittannië en Portugal, de kolonisator van Mozambique, spraken daarnaast in 1954 af dat hun gezamenlijke grens midden door het zuidelijk deel van het meer loopt, met uitzondering van twee eilanden, Chisumulo en Lokoma, waarop vanouds al Britse zendelingen waren gevestigd. Die twee eilanden vormen nu een exclave in Mozambique.

Olie
De oude koloniale afspraken zijn sinds kort weer actueel omdat Malawi het Britse bedrijf Surestream vorig jaar een concessie heeft verleend om in het aan Tanzania grenzende noordoostelijke deel van het meer naar olie te zoeken. Tanzania heeft formeel tegen die concessie bezwaar gemaakt.

Beeld volkskrant
Meer over