'Waarom moet ik zo'n prachtbeest doden voor die stomme vissen'

Moord op een reiger.

Beeld afp

Saltwood, Kent, 17 juni 1990

Vanochtend heb ik de reiger vermoord. Hij was de vijver aan het leegvissen, begon vroeg in de ochtend en werd met de dag brutaler; vier, vijf vissen, karpers, koi, exotica. Ik was voor vijven opgestaan, om de ekster te vangen die alle nesten in de beukenhaag plunderde. Maar ik had geen succes.

Opeens zag Jane hem door het badkamerraam. Ik rende naar beneden, pakte mijn 4.10 en zette hem op scherp. Hij zat precies tegenover de trap, steeg klunzig op en ik schoot - waarna ik met een akelig gevoel zag hoe hij terug viel in het water en tevergeefs met één lamme vleugel op de wal trachtte te komen.

Ik herlaadde en liep naar de overkant. Tom was me te vlug af en opende de aanval, maar de grote vogel, met opgezette kopveren en woedende ogen, maakte een vreemd hoog dreigend geluid en hakte woest met zijn grote snavel naar de jack russell.

'Haal Tom daar weg', schreeuwde ik.

Ik kwam een meter of zes dichterbij en vuurde. De executie. Een fractie van een seconde leek het schot hem niets te doen, toen draaide hij heel langzaam zijn kop en verborg hem in zijn veren, half onder water. Geen beweging meer, hij was dood.

Ik was al in tranen toen ik de trap opliep. 'Die stomme vissen, waarom moet ik zo'n prachtbeest doden voor die stomme vissen...' Ik vloekte en snotterde in mijn slaapkamer, terwijl ik mijn spijkerbroek en T-shirt aantrok. Ik was een zenuwinzinking nabij.

Alan Clark (1928-1999), Britse politicus. Ingekort fragment uit Diaries. Phoenix, 2000.

Meer over