Lezersbrieven

'Waarom moet FC Twente nu vallen?'

De brieven van vrijdag 4 maart 2016.

Bert van Oostveen, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Beeld anp
Bert van Oostveen, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond.Beeld anp

Brief van de dag Sta op en behoud FC Twente

Ik heb met stijgende verbazing de opmerkingen van Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, gehoord over een harde aanpak van FC Twente. Deze man, een echte bureaucraat, mag nog blij zijn dat hij zijn functie heeft weten te behouden na het debacle rond het Nederlands elftal.

Voorts staat die man wel een zeer harde aanpak voor ogen; naar zijn mening bestaat FC Twente volgend jaar niet meer in het betaald voetbal. Verbeeld ik me nu dat hij dit uitsprak met een zeker sardonisch plezier? Goed, er zijn zware fouten gemaakt, de top is nu opgestapt en men wil schoon schip maken. Er zijn andere clubs in het verleden die moeilijkheden hebben gekend. Waarom moet FC Twente nu vallen?

Een club die geworteld is in Twente met een grote schare supporters. Benader het positief: uit deze ellende moet iets goeds kunnen komen, maar help als KNVB mee in plaats van het zwaard van Damocles te laten bungelen. Dat is onterecht! FC Twente heeft al 6 punten in mindering gekregen en mag ook nog eens drie jaar geen Europees voetbal spelen; is dat niet zwaar genoeg?

Ik wil Johan Derksen nog bedanken voor zijn steun aan FC Twente in de talkshow Pauw van woensdagavond: chapeau! Nu zouden ook andere mensen op moeten staan. Ik denk aan de voorganger van Van Oostveen, George Kessler en misschien wel de rijkste man uit Twente Dik Wessels, wiens broer de FC jarenlang heeft geleid.

Wij, de supporters en andere mensen die de FC een warm hart toedragen, moeten nu opstaan om FC Twente te behouden en weer met een schone lei te laten beginnen. Ondanks Van Oostveen.

Henny de Mönnink, Arnhem

Luchtbrug van Samsom

Volgens mij hebben ze bij de PvdA nieuwe kiezers nodig. Nu alle Nederlandse burgers door jaren van bezuinigingen en afbraakbeleid zijn weggelopen, willen ze nieuwe kiezers uit het buitenland importeren. Voortaan heet het: PvdA, de Partij van de Asielzoekers.

Annet Aarts, Belveld

Intussen in de VS

Eerst wil Max Pam ons doen geloven dat Trump 'natuurlijk een ongelooflijke slimme vent' is, vervolgens staat er boven een nabeschouwing van Super Tuesday over Trump 'Eigenlijk een nieuwe Roosevelt'. Veel cynischer moet het niet worden.

Elders in die krant noemt columnist Ross Douthat Trumps opmars een 'huiveringwekkende kandidatuur'. De vergelijking met een oplichter dringt zich op. Maar die is al gebruikt door het etterbakje uit Florida, senator Marco Rubio. Anderen zijn op de proppen gekomen met Il Duce. Te veel eer voor Mussolini. Trump is sui generis, ontsproten aan zijn eigen verziekte brein.

Een historicus probeert allicht troost en houvast in het verleden te vinden. Wat de verkiezingscampagne aan de overkant betreft zijn ze in 2016 vrijwel onvindbaar. Unputdownable zei Bert Wagendorp laatst over het Amerikaanse politieke gedonder - unparallelled lijkt eerder van toepassing. Je zou er bijna van gaan roken.

A. Lammers, emeritus hoogleraar Amerikanistiek, Otterloo

Donald Trump. Beeld afp
Donald Trump.Beeld afp

Mythe

Dat kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh en museumdirecteur Wim Pijbes elkaar gevonden hebben is een felicitatie waard en ik ben zeer benieuwd naar hun gezamenlijke verrichtingen als straks Museum Voorlinden in Wassenaar opengaat. Maar zou de Volkskrant en de hele verdere pers, niet moeten stoppen met het verspreiden van de mythe dat Van Caldenborghs verzamelactiviteit is begonnen met een zeefdruk van Peter Struycken die hij als 16-jarige zou hebben gekocht met het geld dat hij verdiende met zijn krantenwijk? Dat zou dan in 1956 zijn geweest. Het is slechts een detail, maar toch: Struycken was toen 17 en begon aan zijn eerste jaar op de Haagse academie. Zijn eerste zeefdrukken maakte hij in 1965/66.

Carel Blotkam, Utrecht, kunstcriticus in ruste

Vernieuwend

Job van Exel, Erasmusuniversiteit, gaat de economische wetenschap vernieuwen. 'We combineren economie ook met geesteswetenschappen zoals filosofie en theologie. [...] En dat is vernieuwend.'

Job moet zijn klassieken eens gaan lezen. Adam Smith, de grondlegger van de 'moderne' economie, was moraalfilosoof en schreef, naast het standaardwerk Wealth of Nations, onder andere over de ethiek van het economisch handelen. Dat wiel is al uitgevonden.

Thomas de Boer, Groningen, econoom

Job van Exel Beeld Henk Brandsma
Job van ExelBeeld Henk Brandsma

Hoezo sjoemelen

Ik lees dat op de museumjaarkaart een foto moet, die gesjoemel moet tegenhouden. Hoezo is het sjoemelen als je een kaart deelt? We betalen iedere jaar een behoorlijk bedrag voor twee kaarten.

Er zijn tentoonstellingen waar mijn echtgenoot geen interesse in heeft. Wat is er dan mis mee om de kaart uit te lenen?

Het is mijn kaart, ik heb hem betaald en mag er mee doen wat ik wil. Ik koop een bioscoopkaartje en geef het weg...ben ik dan aan het sjoemelen? Welnee ik deel mijn eigendom.

Ik deel mijn krant, tijdschrift, auto, ik deel mijn huis en deel mijn schoenen. Geleerde in de jaren zestig: samen spelen, samen delen. Dat is geen sjoemelen! Laten ze een strippenkaart maken, dan betaal je voor bijvoorbeeld 20 museumbezoeken en maakt het niet uit wie de bezoeker is. Dan kopen we díe kaart, ook prima.

Carla Schoolderman, Harderwijk

Meer over