'Waarom is Osama niet geliquideerd?'

In de onafhankelijke onderzoekscommissie naar de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten is dinsdag zware kritiek geuit op zowel de regering-Clinton als de regering-Bush voor de aarzelende wijze waarop Al Qa'ida is aangepakt....

'Waarom is zo lang gewacht Osama bin Laden aan te pakken?', formuleerde commissielid Bob Kerrey, voormalig Democratisch senator uit Nebraska, het bezwaar. 'We hebben te maken met een figuur die al tien jaar de VS bedreigt, al ver voor 11 september, en die verantwoordelijk is voor de dood van veel mensen. Ik vraag me steeds af: waarom hadden we geen plan? Waarom is Bin Laden niet geëlimineerd?'

De commissie, die bestaat uit zowel Democratische als Republikeinse oud-politici, ontving gisteren hoge gasten: Madeleine Albright en Colin Powell, voormalig en huidig minister van Buitenlandse Zaken, en William Cohen en Donald Rumsfeld, de vorige en huidige minister van Defensie.

Hun verhoren werden overschaduwd door de opschudding die in de VS is ontstaan over de beschuldiging van een voormalig terrorismedeskundige van het Witte Huis dat president Bush en zijn belangrijkste ministers tot september 2001 amper belangstelling toonden voor Al Qa'ida. De expert, Richard Clarke, wordt vandaag gehoord.

Minister Rumsfeld ontweek de vraag of Al Qa'ida in de eerste maanden van zijn ministerschap een voornaam punt van aandacht was. De zittende en voormalige ministers bezwoeren de commissie dat hun werkzaamheden voor een belangrijk deel in het teken stonden van bestrijding van terrorisme. De Democratische oud-ministers verklaarden dat het terrorisme hoog op hun lijstjes stond toen in januari 2001 de macht werd overgedragen; de Republikeinse ministers zeiden dat ze de ernst van de boodschap vanaf het begin hadden begrepen.

Gevraagd waarom niet militair werd gereageerd toen in oktober 2000 bij een aanval op het Amerikaanse marineschip Cole in Jemen zeventien mariniers sneuvelden, antwoordde Albright dat in januari het bewijs van de betrokkenheid van Al Qa'ida nog niet was geleverd. Op zijn beurt verklaarde Powell dat de aanslag op de Cole een verantwoordelijkheid was van de vorige regering.

Uit verschillende verklaringen werd gisteren duidelijk dat president Clinton in 1998 en 1999 ten minste drie keer op het punt heeft gestaan Bin Laden met een aanval vanuit de lucht te doden. Maar omdat men niet zeker was van zijn zaak, werd daarvan afgezien.

Meer over