Waarom is Nederland het Mosul van het overnamegevecht?

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Nederland zou enigszins cynisch het Mosul van het overnamegevecht kunnen worden genoemd.

Nergens anders ter wereld zijn de overnamegevechten momenteel zo verbitterd, is de strijd zo wanhopig en zijn de uitkomsten zo onvoorspelbaar. Financieel journalisten moeten elke dag speuren naar de locaties waar de strijd nu weer het felst is opgelaaid, net als oorlogsreporters in een stad in oorlog.

John de Mol blijft bijna tegen beter weten in proberen na SBS6 ook De Telegraaf in handen te krijgen. Amerikaanse hedgefondsen willen de kop van de hoogste commissaris van AkzoNobel laten rollen om zo de weg te banen voor een overname door PPG. Pon Holding moest een bod op fietsenproducent Accell voortijdig publiek maken nadat iemand had gelekt. Boven Unilever hangt nog altijd een zwaard van Damocles. En gisteren werd bekend dat het Franse PIA een onvriendelijk bod van 1,4 miljard euro heeft uitgebracht op Wicky-producent Refresco.

Tien jaar geleden lag Nederland ook enige tijd in de frontlinie. Corus werd opgeslokt na een overnamegevecht tussen het Braziliaanse CSN en het Indiase Tata, waarbij dat laatste won en eigenlijk veel te veel betaalde. Danone nam in 2007 Numico over. Stork, VNU en ABN Amro waren een gewillige prooi van activistische aandeelhouders, of aasgieren, zoals TCI, Centaurus en Paulus. Ahold ontsprong toen de dans, net als ASMI.

Met de crisis werd het meteen rustig aan het front. Af en toe was er een opleving van de strijd, zoals rond KPN of PostNL, maar die eiste dan ook meteen alle aandacht op.

Nu staan de kanonnen weer op vele doelen gericht. Deels zal dat te maken hebben met de relatief goedkope euro en de lage rente, die overnames in de eurozone voor Amerikanen lucratief maken. Daarnaast zijn de koersen in de eurolanden minder snel gestegen dan in de VS, waardoor aandelen hier relatief goedkoper zijn. Terwijl voor Amerikaanse aandelen gemiddeld 16,2 maal de winst per aandeel wordt betaald, is dat voor de Franse beurs 12,7 keer, de Duitse 13,6 en de Nederlandse 14,6 keer de winst. Iedereen wil nog snel zijn slag slaan voordat die verschillen zijn weggewerkt.

Dat nu net als in 2007 zoveel fusies en overnames plaatsvinden hoeft geen toeval te zijn. Bekend is dat een fusie- en overnamegolf meestal op het toppunt van de economische cyclus plaatsvindt. Of dat nadat die is gaan liggen er vaak een recessie volgt.

Steef Bergakker en Christian Vondenbusch van Robeco stellen op grond van gegevens van Bloomberg dat het aantal overnames daardoor dit jaar in de eurozone al met 208 procent is toegenomen, tegen 45 procent in de VS. Nederland zit daar zelfs boven. De Amerikaanse agressors die vorig jaar nog terughoudend waren vanwege de vele politieke onzekerheden, hebben na de Nederlandse verkiezingen hun schroom laten vallen.

En dat inspireert ook mensen als John de Mol tot een guerrillastrijd.

Meer over