BlikDesign

Waarom is de elektrische Volkswagen ID Buzz onherkenbaar de weg op gegaan?

Waarom de autofabrikant dit heeft gedaan, is een raadsel.

Als een nieuw model auto na jaren van ontwikkeling eindelijk de tekentafel verlaat en de weg op kan voor uitgebreide praktijktests, dan wil de fabrikant zijn uiterlijk doorgaans niet meteen prijsgeven aan het publiek. Vaak wordt zo’n voertuig dan beplakt met stickers van bolletjes en grillige lijnen, worden achterlichten en koplampen deels afgeplakt, om maar zo veel mogelijk van het ontwerp aan het zicht te onttrekken, zodat de testrijders aan boord ongestoord hun remproeven en hittetests kunnen doen.

Conceptversie van de elektrische ID Buzz, met zijn verre voorganger, de T1 spijlbus. Beeld Volkswagen
Conceptversie van de elektrische ID Buzz, met zijn verre voorganger, de T1 spijlbus.Beeld Volkswagen

Van dit soort ritjes verschijnen dan weer ‘spionagefoto’s’ in autobladen, die op hun beurt gretig worden becommentarieerd door lezers. Een mooi samenspel dat ertoe leidt dat er volop media-aandacht is rond een nieuw model en het merk, waardoor iedereen profiteert en de baas uiteindelijk vol trots het doek van de nieuweling af kan trekken.

Volkswagen bracht het camoufleren van een nieuw model tot ongekende hoogte. De ingenieurs van het concern gingen met de veelbesproken elektrische ID Buzz de weg op, onherkenbaar vermomd. Niet met psychedelische kleurpatronen, wat je zou verwachten bij wat de hippiebus van de millennialgeneratie moet worden. Om de ID Buzz onherkenbaar te maken, werd ze gehuld in het uiterlijk van een ouderwetse Transporter T6, meldt Autoweek. Zeg maar het busje waarmee de loodgieter komt voorrijden.

Waarom Volkswagen dit gedaan heeft is een raadsel, want de ID Buzz is al in 2017 aan het publiek getoond tijdens de autoshow van Detroit. Iedereen weet dus allang hoe de nieuweling oogt.

De elektrische hippiebus moet volgend jaar in productie gaan. De feestelijke onthulling zal vermoedelijk weinig spectaculair zijn.

Meer over