Waarom iedere belegger zou tekenen voor een nieuwe Black Monday

Peter de Waard
null Beeld
Beeld

Als de aandelenkoersen procentueel net zo veel zouden kelderen als op Black Monday 19 oktober 1987 - precies dertig jaar geleden - daalt de Dow Jones-index vandaag op Wall Street met 5.199 punten.

Op die maandag daalde de Dow van 2.246 naar 1.738 punten - een verlies van 508 punten of 22,61 procent. Dat is nog altijd het meest rampzalige verlies ooit: twee keer zo groot als de daling op Black Thursday 28 oktober 1929, die bekendstaat als het begin van de Grote Depressie, en drie keer zo groot als de koersdaling op 15 oktober 2008 tijdens het dieptepunt van de kredietcrisis.

Een daling van de Dow met bijna 5.200 punten is even onwaarschijnlijk als dat Feyenoord de Champions League nog wint of de koning vanwege de aflosboete op Eikenhorst weigert met de ministersploeg van Rutte III op het bordes te gaan staan.

Toch is de zeepbel zelfs groter dan die in 1987. Toen had de aandelenbeurs vijf jaar van stijgingen achter de rug nadat de economie zich had hersteld van de oliecrises en stagnatie van de jaren zeventig en begin jaren tachtig. In die periode was de Dow van 700 naar boven de 2.200 geklommen.

Nu is de Dow na de kredietcrisis al acht jaar op stoom. De Dow is van 6.500 op 8 maart 2009 naar boven de 23 duizend nu geklommen. Dat is tien keer zo hoog als in 1987.

Toen waren aandelen wereldwijd 'overgewaardeerd'. Dat zou nu ook kunnen worden gezegd. De koers-winstverhouding - de koers van het aandeel maal de winst die het bedrijf per aandeel boekt - bevindt zich opnieuw op historische records. In de VS kost een aandeel nu 23,5 keer de winst die ermee wordt behaald. Op 19 oktober 1987 was dat 20 keer. In de eurozone kost een aandeel nu 21,2 keer de winst tegen 16,1 keer dertig jaar geleden. En net als voor 1987 hebben de centrale markten continu de geldmarkt verruimd, zijn de huizenprijzen geëxplodeerd, is sprake van een overnamegolf en zijn beleggers euforisch.

Maar er zijn ook verschillen. Toentertijd was de beurs grotendeels zelfregulerend, waren de computersystemen onbeholpen en werd de paniek door gebrek aan informatie vergroot. Nu is er de AFM, zijn er geautomatiseerde systemen voor het afwikken van orders en is er internet. Het belangrijkste verschil is dat er geen vluchtweg meer is van de aandelenmarkt. In 1987 was het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties ruim 9 procent en die in Nederland 7 procent. Beleggers die uit aandelen stapten, hadden een alternatief.

Nu is het rendement op soortgelijk Amerikaans staatspapier 2,2 procent en Nederlands 0,5 procent. Het dividend op de meeste aandelen is altijd nog hoger. De crash van 1987 was achteraf vooral een handelscrisis, geen economische crisis.

Het was zelfs het startsein van een ongekende hausse waarbij burgers massaal de koersenpagina's van de kranten gingen spellen. Eén jaar later was het verlies goedgemaakt en vierde het volkskapitalisme hoogtij.

Iedere belegger zou tekenen voor zo'n nieuwe Black Monday.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over