ColumnMargriet Oostveen

Waarom de wijk Dolphia weer PVV zal stemmen

Paul Krugerstraat in de wijk Dolphia. Beeld
Paul Krugerstraat in de wijk Dolphia.Beeld

Yakup Mutlu schudde mijn friet op een bordje en keek me streng aan. Hij is eigenaar van de gekozen 'beste snackbar van Enschede'. Ook is hij een gevluchte Arameeër die in 1985 in Nederland belandde.

Yakup Mutlu vond me te voorzichtig. Over het door hem verwoorde gevaar van landen als Turkije, Syrië, Irak had ik de vorige keer bijvoorbeeld niet geschreven. 'Jullie journalisten kijken óveral anders tegenaan. Realiseer jij je wel wat daar in de moslimwereld gebeurt?'

Arameeërs: door de islam verdrukte Syrische christenen die nu in een diaspora leven van Amerika tot India. Yakup komt uit Zuidoost-Turkije, sinds Byzantium al door Arameeërs bewoond en Tur Abdin genoemd, maar tegenwoordig heb je daar bijna alleen nog moslims. Yakup wilde 'daarom' niet op de foto. In Turkije was hij leraar, hier koos hij noodgedwongen voor de frituur.

De vorige keer had ik niet genoeg ruimte voor je, zei ik. Anderhalf jaar geleden kwam ik voor Yakups overburen: de wijk Dolphia aan de andere kant van de Gronausestraat, een van de eerste wijken die zich tegen een nieuw azc verzette. De spandoeken hingen dat najaar overal. In Dolphia heerst armoede en woningnood. En uitgerekend op de plaats waar de buurt voor de crisis sociale woningbouw was beloofd, moest toen opeens een azc komen.

Daarna de Turkije-deal. Eind vorig jaar bleek het azc opeens niet meer nodig. Yakup Mutlu (53) was even opgelucht als zijn buurtgenoten. 'Ik ben ook een vluchteling, maar de wereld is sindsdien veranderd. Syrië kan hier ontploffen: ik begrijp die angst.'

Yakup vroeg wat eigenlijk zo erg was aan Wilders. 'Wat is er erger dan de duizenden die in moslimlanden worden afgeslacht, gediscrimineerd of zich niet kunnen uiten?'

Ik vroeg of hij zelf soms PVV ging stemmen. Nee zeg, CDA natuurlijk, zei Yakup: 'Wilders en Trump zijn niet zo gevaarlijk als jullie denken. Ik begrijp mijn buurtgenoten. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik het met ze ééns ben.'

Later stak ik de straat over naar Dolphia. Deze keer bleven de meeste deuren dicht. De chihuahua's, een geliefd hondenras in deze buurt, sprongen boven vensterbanken uit alsof er kleine trampolines onder stonden.

Steeds minder mensen praten nog zonder afspraken en voorwaarden. Flikker op met je media.

Marcel Verstege. Beeld
Marcel Verstege.Beeld

Wie wel wat zei, begon al snel over werk en flexcontracten. Marcel Verstege in de Paul Krugerstraat noemde Trump: 'Trump heeft gewoon gelijk. Komt op voor zijn land, doet wat hij zegt en maakt dat nu al waar.' In één adem vertelde hij over zijn werk, assemblage van plastic tuinmeubelen. Samen met Antillianen, Surinamers, Turken, Syriërs staat hij aan die machines, 'en onder elkaar hebben we het hartstikke fijn'. Als de moslims moeten bidden lopen ze even weg en daar heeft niemand problemen mee.

Dus op dit punt had Marcel Verstege niet veel met Wilders en Trump.

Maar hij krijgt al jaren nul-urencontracten. In ploegendiensten, de nachtdienst duurt van elf uur 's avonds tot zeven uur 's morgens en hij hoort niet eerder dan een week tevoren wanneer hij moet komen. Hij verdient maximaal 1.200 euro per maand. Hij is 24 jaar en heeft een vrouw en een kindje en een krappe huurwoning die al 620 euro kost.

Marcel hapte even naar adem: 'Al jaren. En er verandert niets. Niets!'

Misschien kon Wilders een begin forceren. Dát hoopte hij. En volgens Marcel bijna de hele buurt.

Aan de Gronausestraat deed 'G.' open, die na lang onderhandelen uitsluitend onherkenbaar in de krant wilde. Een gescheiden moeder van twee tieners. Na ruim een jaar had ze nog geen voet in de rest van Dolphia gezet, zo slecht stond de wijk bekend in de buurt met koopwoningen waar ze tijdens haar huwelijk woonde. Overal is wantrouwen, zei ik. 'Klopt!', zei G.

Ook zij zat klem. De thuiszorgorganisatie waar ze werkte gaf haar een vast contract voor vijf uur per week. 'Per wéék!' Verder moest ze het maar doen met invaluren.

Ook G. stemde PVV om dat flexcontract. Al jaren, niet dat het iets hielp, wie zag haar nog? 'Trump vind ik heel eng. Al die Hitlertypes!' Maar wie dacht dat alle zorgen over Trump ook Wilders minder populair zouden maken, die begreep er volgens haar niets van.

Yakup Mutlu dacht er in zijn snackbar precies zo over. 'Alle mensen zijn bang te worden weggevaagd', zei de Arameeër. 'Probeer die angst te begrijpen.'

Reageren? m.oostveen@volkskrant.nl

'G.' Beeld
'G.'Beeld
Meer over