Waarom AZ vierde werd, en niet FC Utrecht

Bij de winterstop stond AZ twaalfde. Zondag sloot de ploeg het seizoen af als vierde. Mede dankzij routinier Ron Vlaar en Vincent Janssen, de topscorer uit het niets.

AZ-speler Vincent Janssen scoort de 1-3 tegen FC Utrecht. Beeld anp
AZ-speler Vincent Janssen scoort de 1-3 tegen FC Utrecht.Beeld anp

Op het gezicht van Max Huiberts breekt een voorzichtige glimlach door. De directeur voetbalzaken leunt nonchalant tegen de kleedkamerdeur, flesje bier in de hand. Dankzij een eenvoudige zege bij FC Utrecht (3-1) heeft zijn club zich voor de elfde keer in dertien jaar gekwalificeerd voor Europees voetbal. Íets doet AZ goed, dat is duidelijk. Maar wat?

Huiberts is jarenlang werkzaam bij AZ, in tal van functies. Haast geruisloos promoveerde hij eind vorig jaar, als opvolger van de naar Amerika vertrokken Earnest Stewart, tot directeur voetbalzaken. Zijn plek werd weer ingenomen door oud-speler Michel Doesburg.' Want binnen de organisatie, mits je kwaliteit levert natuurlijk, durven wij het aan om mensen door te schuiven.' Zo ging het dit seizoen ook bij de inspanningsfysioloog en de hoofd jeugdopleiding.

En verder? 'Korte lijnen, goed samenwerken, een duidelijke visie neerleggen', zegt Huiberts. Klinkt niet ingewikkeld en dat is het ook niet. 'Het zijn de clichématige termen die je bij elke club langs hoort komen. Er is één verschil: wij doen wat we zeggen.'

Routinier Ron Vlaar heeft dan verderop al gewezen op het feit dat trainer John van den Brom deze zondag kon kiezen uit een volledig fitte selectie. 'Iedereen fit krijgen op het moment dat het moet. Oók dat is een kwaliteit', zegt Vlaar.

De 29-voudig international keerde dit seizoen terug bij de club waar hij, als verlegen puber, in 2005 tegen Sporting Lissabon voor de leeuwen werd gegooid. Het waren de gouden jaren onder Dirk Scheringa. Niets was destijds te dol in Alkmaar.

Van twaalfde naar vierde

Elf jaar later zijn er nog maar weinig parallellen met toen, zegt Vlaar. Scheringa is al lang van het toneel verdwenen en elftallen zijn tegenwoordig piepjong. Bij AZ is hij de enige in de basiself die boven de dertig jaar is.

Wel trof Vlaar diezelfde wil om te verbeteren aan, bij zijn rentree in Alkmaar, december vorig jaar. Hijzelf moest met zijn onverzettelijkheid de puntjes op de i zetten. Dat is gelukt. Bij het ingaan van de winterstop stond AZ twaalfde, nu sluit het de competitie af als vierde. Eindelijk gunt Vlaar, de asceet, zichzelf een biertje.

Joris van Overeem en Max Huiberts feliciteren elkaar. Beeld anp
Joris van Overeem en Max Huiberts feliciteren elkaar.Beeld anp

Diezelfde topsportmentaliteit zou FC Utrecht ook zo graag willen. De club maakte dit jaar onder Erik ten Hag al een indrukwekkende inhaalslag. De Tukker trok bij zijn aanstelling een imaginaire cirkel rond de selectie.

Wie daar buiten viel, had pech. Zelfs het schaduwbestuur, een groep fanatieke senioren die na elke training in de kantine mocht blijven, moest verkassen.

FC Utrecht bereikte dit seizoen de bekerfinale en twee spelers Bart Ramselaar en Timo Letschert behoren tot de voorselectie van het Nederlands elftal. Waar Co Adriaanse en Rob Alflen vooral over praatten - De Galgenwaard weer volspelen - dééd Ten Hag een jaar later gewoon. In de halve finale van de beker tegen VVSB waren alle 24.426 stoeltjes bezet.

Tragisch dat het seizoen nu alleen een paar wedstrijden te lang lijkt te duren, de verloren bekerfinale heeft er flink ingehakt. Het is het enige dat je Ten Hag zou kunnen verwijten; hij heeft zijn spelers niet op scherp gekregen op de momenten dat het van hem werd gevraagd. Die stap moet hij volgend seizoen of in de play-offs dan maar maken.

Tegen AZ kwam FC Utrecht al binnen twee minuten op achterstand. Daarna klonk er in De Galgenwaard alleen nog maar gejuich bij de 2-1 van Rico Strieder en bij het bekend worden van de uitslag van De Graafschap - Ajax. Juichen om andermans leed; ook in dat opzicht kan FC Utrecht nog wel wat stappen maken.

FC Utrecht-spelers Ruud Boymans en Chris Kum balen na afloop van de wedstrijd. Beeld anp
FC Utrecht-spelers Ruud Boymans en Chris Kum balen na afloop van de wedstrijd.Beeld anp

Vincent Janssen als symbool van succes

Door zijn doelpunt in de 71ste minuut kroonde Vincent Janssen zich tot topscorer van de eredivisie. Even leek die titel nog in gevaar te komen, omdat Luuk de Jong het op zijn heupen kreeg in Zwolle; iets waarvan Janssen bezwoer dat hij er niets van afwist: 'Ik wil gewoon altijd scoren.'

8 tot 12 treffers, verwachtte Huiberts van de van Almere City overgekomen spits. Het werden er dus 27, in een seizoen waarin hij ook international werd. In zekere zin staat Janssen daarmee symbool voor het succes van de hele club. 'Zijn topscorerstitel is het resultaat van keihard werken en altijd in jezelf blijven geloven', zei Ron Vlaar na afloop.

De kernwaarden van AZ zogezegd.

Meer over