Waarnemers wakkeren protesten in Syrië aan

In Syrië zijn vrijdag

AMSTERDAM - honderdduizenden betogers de straat op gegaan, aangemoedigd door de aanwezigheid van circa honderd waarnemers van de Arabische Liga. Bij de demonstraties na het vrijdaggebed vielen volgens activisten tussen de 22 en 32 doden.

Op videobeelden van televisiezender Al Jazeera en op internet zijn dansende mensenmenigtes te zien in de straten van Homs en Damascus. 'Wij sterven in vrijheid', bleek een populair refrein. Er zijn enkele schoten te horen en te zien is hoe gewonden worden afgevoerd. Waarnemers, gekleed in gele veiligheidsvestjes, werden belaagd door burgers die hun verhaal kwijt wilden.

'Of we het nu leuk vinden of niet, de aanwezigheid van de waarnemers heeft een positief psychologisch effect', concludeerde de Syrische dissident Haytham Manna vanuit Parijs. Volgens hem zijn burgers weer gemotiveerd om vreedzaam te demonstreren, een van de voorwaarden uit het plan van de Arabische Liga. Afgelopen weken kreeg de Syrische opstand steeds meer het karakter van een burgeroorlog.

Het in Londen gevestigde Syrian Human Rights Observatory schatte dat er na het vrijdaggebed meer dan een half miljoen mensen de straat op zijn gegaan. Het gaat om de grootste demonstraties in maanden, meldt Al Jazeera. President Assad weigert zijn troepen terug te trekken, zoals hij heeft afgesproken met de Arabische Liga, maar heeft toegestaan dat waarnemers het land rondtrekken.

De waarnemers stuiten op kritiek in binnen- en buitenland omdat de missie onder leiding staat van een Soedanese generaal die in verband wordt gebracht met oorlogsmisdaden in eigen land. Hij zei kort na zijn aankomst in Homs dat de situatie 'geruststellend' was. Volgens persbureau Reuters trok generaal Mustafa al-Dabi vrijdag zijn uitspraken in.

Sinds de komst van de waarnemers vorige week zijn volgens activisten al 130 burgers gedood. Meestal door kogels, onlangs werd ook de inzet van spijkerbommen tegen menigtes gemeld. Het is de bedoeling dat circa 150 waarnemers een maand in Syrië blijven.

'Ze zijn lachwekkend', zei Omar Shaker, die in Homs woont, telefonisch tegen persbureau Associated Press. 'Vaak lopen ze rond met een oude camera en zonder pen'. Toch is het aantal slachtoffers volgens hem gedaald sinds hun komst. 'We beschouwen ze als een menselijk schild.'

Een waarnemer zei tegen een boze mensenmenigte dat de taak van zijn team was om te observeren, niet om hen te helpen het regime omver te werpen. 'Ons doel is om Syrië te doen terugkeren naar vrede en veiligheid', zei hij tegen activisten in de buitenwijk Douma van Damascus.

Maar de waarnemer, die zijn naam niet gaf, zei dat hij de grieven van de demonstranten over zou brengen. 'Wat ik heb gehoord, is dat er bloed vloeit, dat is zeker', zo zei hij.

Afgelopen negen maanden zijn volgens mensenrechtenorganisaties 6.000 burgers gedood. De regering stelt dat nog eens 2.000 soldaten en agenten zijn omgekomen.

undefined

Meer over