Waarnemers tevreden over Iraakse verkiezingen

De Iraakse parlementsverkiezingen van donderdag hebben over het algemeen voldaan aan de internationale standaarden. Een missie van internationale waarnemers prees vrijdag de organisatoren van de stembusgang omdat die een ‘moeilijke uitdaging’ goed het hoofd hadden geboden....

De shi'itische partijen hebben het zoals verwacht goed gedaan in de vijf zuidelijke provincies van Irak. In de provincie Karbala behaalde de Verenigde Iraakse Alliantie van premier Al Jaafari volgens een bron bij de kiescommissie zelfs 85 procent van de stemmen.

De Koerdische Alliantie deed zijn almacht gelden in het uiterste noorden van het land. In grote steden in de autonome regio ging tussen de 71 en 86 procent van de stemmen naar de samenwerkende Koerdische partijen, waarvan onder meer president Jalal Talabani lid is.

Het kan nog twee weken duren voor de definitieve uitslag bekend is. Een eerste betrouwbare inschatting van de uitkomst is volgens een westerse diplomaat begin volgende week te verwachten.

De Irakezen maakten donderdag massaal de gang naar het stemlokaal. Op basis van eerste schattingen liet de kiescommissie vrijdag weten dat circa 11 miljoen van de 15,5 miljoen stemgerechtigde Irakezen, ongeveer 70 procent, heeft gestemd.

In de onrustige provincie Al Anbar ging vermoedelijk 45 tot 50 procent van de kiesgerechtigden stemmen, maakte de commandant van de coalitietroepen in Irak vrijdag tevreden bekend. De Amerikaanse generaal George Casey sprak van een wereld van verschil vergeleken met de verkiezingen van januari, toen soennitische Arabieren de stembusstrijd grotendeels boycotten. In de westelijke regio bleven twaalf stembureaus uit veiligheidsoverwegingen gesloten.

‘Donderdag was een dag om feest te vieren, maar we hebben nog een lange weg te gaan’, aldus Casey. De commandant zei ervan uit te gaan dat opstandelingen de strijd na de vredig verlopen verkiezingen weer zullen opvoeren.

De kiescommissie liet vrijdag weten meer dan 170 klachten te hebben ontvangen. Het merendeel daarvan ging over illegale publiciteit. Negen van de negentien lijsten zouden nog na de afgesproken termijn hun campagne hebben voortgezet.

Internationale waarnemers toonden zich voorzichtig positief. ‘Ondanks het feit dat er enige bezorgdheid is over technische en procedurele zaken, hebben de verkiezingen over het algemeen voldaan aan de internationale standaarden’, aldus de zegsman van de Internationale Missie voor de Iraakse Verkiezingen (IMIE).

In het buitenland namen gemiddeld minder Irakezen de moeite naar de stembus te gaan dan in eigen land. Buiten Irak brachten ongeveer 320.000 personen hun stem uit, circa eenderde van het electoraat.

Het grootste aantal Iraki's dat de kans greep, bevond zich in Iran. Hier stemden 59.000 personen. In de Verenigde Staten namen 28.500 Irakezen de moeite, in Nederland werden 14.500 kiezers geteld. In vijftien landen bestond de mogelijkheid mee te doen.

Meer over