Waarnemend ambassadeur VS in China weg uit onvrede klimaatbesluit Trump

De Amerikaanse waarnemend ambassadeur in China is opgestapt uit onvrede over het besluit van president Trump om het klimaatverdrag van Parijs op te zeggen. Dit heeft een hoge Amerikaanse functionaris dinsdag bevestigd na berichten in de Amerikaanse media over het plotselinge vertrek van topdiplomaat David Rank.

David Rank. Beeld EPA
David Rank.Beeld EPA

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington noemt het opstappen van Rank een 'persoonlijk besluit' maar wil niet bevestigen dat het opzeggen van het verdrag reden is voor zijn vertrek.

Rank zou maandag tegen medewerkers van de ambassade hebben gezegd dat hij liever vertrok dan China formeel op de hoogte te stellen dat de VS hadden besloten zich terug te trekken uit het klimaatverdrag. Hierop zou hij opdracht hebben gekregen van het State Department om per direct zijn post te verlaten.

De topdiplomaat was de tweede man van de ambassade in Peking. Hij fungeerde als zaakgelastigde in afwachting van de aankomst van de nieuwe ambassadeur, voormalig gouverneur van Iowa Terry Branstad. Deze is eerder dit jaar benoemd door Trump. De benoeming van Brandstad werd vorige maand goedgekeurd door het Congres. Wanneer hij naar China gaat, is niet bekend.

Rank is een beroepsdiplomaat met een 27-jarige staat van dienst. Hij was onder meer gestationeerd in Mauritius, Griekenland, Taiwan en Afghanistan. De diplomaat werkte in China toen de Chinese president Xi Jinping en president Obama hun steun aan het klimaatverdrag, dat in 2015 werd getekend, bevestigden.

Trump kondigde de terugtrekking uit het klimaatverdrag vorige week aan. Tegengaan van klimaatverandering was volgens de regering-Obama een van de terreinen waar China en de VS konden samenwerken, ondanks spanningen op andere gebieden.

Dubieuze claims

President Trump wijdde in de speech waarmee hij uit het akkoord van Parijs stapte geen woord aan klimaatverandering. Het ging alleen maar over hoe dat akkoord de VS economisch benadeelt. Maar de argumentatie was dubieus. Lees dit artikel van Buitenland-redacteur Ben van Raaij waarin hij alle dubieuze claims uit Trumps klimaatspeech op een rij zet.

Afspraken Californië

Het vertrek van Rank komt terwijl Californië en China dinsdag afspraken maakten op een klimaatconferentie in Peking om te komen tot nauwere samenwerking bij het ontwikkelen van schonere technologieën.

Californië en China zullen verder samenwerken op het gebied van lagere uitstoot van schadelijke stoffen en het promoten van groene handel. Gouverneur Jerry Brown van Californië zei op de conferentie dat 'de dreiging van klimaatverandering gevaarlijker zal zijn dan die van het fascisme voor de Tweede Wereldoorlog'.

Rank is de tweede Amerikaanse diplomaat in de afgelopen dagen die publiekelijk laat zien dat hij het oneens is met Trump. De Amerikaanse waarnemend ambassadeur in Londen, Lewis Lukens, prees de burgemeester van Londen in een verklaring nadat Trump hem eerder juist had bekritiseerd.

'Ik prijs het sterke leiderschap van de burgemeester van Londen na deze weerzinwekkende aanslag', aldus Lukens zondag namens de ambassade in een tweet. Zijn tweet was opmerkelijk omdat Trump burgemeester Sadiq Khan eerder op de dag nog flink had bekritiseerd.

Staatsbezoek Trump

'Ministens zeven doden en 48 gewonden bij terreuraanslag en de burgemeester van Londen zegt dat er 'geen reden is om verontrust zijn', tweette de president. Khan had echter gezegd dat de inwoners van de stad niet bezorgd hoefden te zijn over de extra politie en militairen op straat. In een tweede tweet viel Trump de burgemeester later opnieuw aan. Hierop nam premier May het voor Khan op.

De burgemeester heeft inmiddels opgeroepen het geplande bezoek van Trump aan Groot-Brittannië niet door te laten gaan. 'Ik denk niet dat wij de rode loper moeten uitrollen voor de president van de VS nu zijn beleid ingaat tegen alles waar wij voor staan', aldus Khan in een interview met Channel 4 News.

Trump moet nog tientallen ambassadeurs benoemen, onder andere in belangrijke landen als Groot-Brittannië. Tot nu toe heeft hij slechts elf benoemingen bekendgemaakt. Van deze zijn vijf goedgekeurd door de Senaat. Er zijn in total 188 ambassadeursposten. Bij ongeveer een derde gaat het om zogenaamde 'politieke benoemingen'. Zo wil Trump de eigenaar van de New York Jets, Woody Johnson, benoemen in Londen. Ook Den Haag is zo'n politieke post. De rest van de ambassadeursposten wordt ingevuld door carrièrediplomaten.

Meer over