Waar zit je? Als Kim Clijsters een Nederlandse zou zijn, dan had je wat kunnen meemaken

De Vlaams-Spaanse zangeres Belle Perez (34) toert vanaf dit weekend door Nederland...

Jady Petovic

Waar zit je?

In de kelder van het Grand Hotel Karel V in Utrecht. Ik ben hier om een dagje pers te doen, voorafgaand aan mijn Nederlandse tour. Het is hier fantastisch mooi; ik zit op een paarse lederen zetel. In dit hotel waren ooit een kloostercomplex en militair ziekenhuis gevestigd.

Welke vraag kun je niet meer horen?

De interviews zijn gevarieerd en eigenlijk vult de ene vraag de ander aan. De meeste vragen gaan over mijn nieuwe tour, Latino Mundial, maar elke journalist wil weer andere dingen weten. Toen ik ooit in de Verenigde Staten was, gaf ik een paar interviews aan tienermagazines. Er was toen een vraag die steeds terugkwam: ‘Wat is je favoriete kleur?’ Rood, dus.

Hoe ben je naar Utrecht gereisd?

Met de auto, vanaf Belgisch Limburg is het maar anderhalf uur. Normaal gesproken rijdt mijn manager, maar nu heb ik zelf gereden. Dat is ook heerlijk, je kunt zelf beslissen welke muziek er op gaat en hoe hard je die zet.

Je hebt zeker niet zoveel bagage bij je voor die ene dag?

Ik heb een trolley mee met mijn make-up, kleding, een krulset, haardroger en reisstrijkijzer. Ik heb vandaag ook veel fotoshoots en dan wissel ik mijn kleding het liefst af.

Als het moet, dan strijk mijn kleding zelf, daar ben ik niet te beroerd voor. Meestal gaat het ook sneller als je het gewoon zelf doet.

Verheug je je op de tour door Nederland?

Ja, ik kijk er enorm naar uit. We hebben zo veel repetities gehad, nu moet het allemaal maar snel beginnen. Het fijnste vind ik het als we gaandeweg op dreef raken en routine krijgen.

In welke Nederlandse stad ben je het liefste?

Dat hangt van het theater af. Ik ben dol op het Oude Luxor Theater in Rotterdam of het Chassé in Breda of het Beatrixtheater in Utrecht. Het zijn theaters die een bepaalde sfeer uitademen. Als ik een kleedkamer binnenkom, weet ik meteen al of de klik met het theater wordt gemaakt. Ik probeer het in mijn kleedkamer altijd zo huiselijk mogelijk te maken, met mijn eigen geluidsysteem, mijn koffiemokken en handdoeken. En mijn tandenborstel. Voordat ik de bühne opga, poets ik wel drie keer mijn tanden. Het is een soort meditatiemoment.

Waar in het buitenland heb je nog meer opgetreden?

In Scandinavië, Duitsland en Amerika. In 2002 heb ik in Spanje gezongen, dat was te gek. Mijn grootouders in Spanje waren hartstikke trots.

Voel je je Spaanse?

Ik ben in België geboren en getogen, maar ik heb de Spaanse nationaliteit. Als ik op het podium sta, ben ik op en top Spaans. Mijn flamboyante kant komt dan boven en ik laat me helemaal gaan, qua styling. Als ik het podium afkom, ben ik weer een nuchtere Belgische.

Hoe verschillend zijn Nederlanders en Belgen?

Het Belgische publiek luistert beter, Nederlanders zijn actiever, vrijer, en hebben meer glamour. Verder vind ik het oranjegevoel iets geweldigs. Stel dat Kim Clijsters een Nederlandse zou zijn, dan had je wat kunnen meemaken. En ja, de kroketten uit de muur zijn een superfenomeen en jullie frietsaus is lekkerder dan onze mayonaise.

Meer over