Interview

Waar zijn Piet en Pietje Guyt uit Scheveningen gebleven?

Piet Guyt en zijn neef Pietje verdwijnen in februari 1980 met een kotter op het Kanaal. Bijna 35 jaar blijft het stil in de zaak, tot januari 2015.

Jeroen Visser
De bemanning van de vermiste Hosanna. In het midden Piet Guyt en rechts Pietje Guyt. Beeld -
De bemanning van de vermiste Hosanna. In het midden Piet Guyt en rechts Pietje Guyt.Beeld -

Op 1 februari 1980 meldt de 33-jarige zeevisser Piet Guyt uit Scheveningen zich bij de Belgische kotter Hosanna. Hij gaat als matroos mee om voor de Engelse kust het radiozendschip Mi Amigo - destijds bekend van piratenzender Radio Caroline - te bevoorraden.

Omdat het krokusvakantie is, neemt Guyt zijn 14-jarige neefje Pietje mee als 'prenter', om ervaring op te doen op zee. De ouders van Guyt proberen hem nog tegen te houden. De Hosanna, officieel de Zeebrugge 592, staat erom bekend naast vissen ook wel eens illegale waar te vervoeren. Over eigenaar Germaine Ackx doen allerlei verhalen de ronde.

Piet is onvermurwbaar. Hij en Pietje stappen op 1 februari gehuld in blauwe overals op de boot. Het is de laatste keer dat hun familie hen ziet.

Laatste contact

'Op 17 februari kwamen mannen met lange zwarte jassen aan de deur. Normaal mocht ik 's avonds nooit buitenspelen, maar nu stuurde mijn moeder me naar buiten. Toen ik thuiskwam vertelde ze dat pappa werd vermist', vertelt dochter Diana Guyt. Ze was destijds 11 jaar.

Het laatste contact met de Hosanna is op vrijdagavond 14 februari, als de kotter op weg is van Dover naar Scheveningen. Ackx heeft vlak daarvoor nog naar België gebeld. 'We moeten nog even nieuwe netten kopen, maar dan varen we zo snel mogelijk naar Zeebrugge voor de carnavalsfeesten', zou hij hebben gezegd.

Ergens op het Kanaal gaat het mis. Het schip verdwijnt plotseling van de radar, zonder dat een noodsignaal is opgevangen. Diana Guyt: 'De eerste twee dagen hebben ze gezocht, maar ze vonden niks. Geen lichamen, geen wrak, niks. Op de derde dag zijn ze opgehouden met zoeken.'

Herdenkingsmis

De familie van de drie Belgische bemanningsleden nodigt de familie Guyt nog diezelfde week uit voor een herdenkingsmis in een kapel op de boulevard van de Belgische badplaats Knokke-Heist. 'Ik vond het raar dat ze het een herdenkingsmis hadden genoemd. Mijn vader was nog geen week weg.'

De waterschout in Zeebrugge verklaart later dat het schip zich op 14 februari in dichte mist op een gevaarlijke plaats in het Kanaal bevond. Er wordt gedacht aan een ongeluk met een mammoettanker, maar bewijzen zijn er niet.

Zoals dat gaat, doen al snel de wildste verhalen de ronde over de Hosanna. Het schip zou worden gebruikt voor wapensmokkel voor de Ierse afscheidingsbeweging IRA en vanwege een te late aflevering is de bemanning geliquideerd. De kotter werd geramd door een Russische onderzeeër, waarna de Russen al het bewijsmateriaal hebben vernietigd. En: na een lucratieve drugsdeal heeft (een deel van) de bemanning koers gezet naar het zuiden.

null Beeld -
Beeld -

Speculaties

De speculaties maken het voor de familie moeilijker de vermissing te verwerken. 'Je gaat zelf invullen wat waar is', zegt Diana Guyt. 'Misschien konden ze wel een financiële klapper maken en hebben ze daarna besloten van de aardbodem te verdwijnen.'

In 2004 besteedt het televisieprogramma VERMIST aandacht aan de zaak. 'Iemand van de redactie vroeg aan mijn moeder: wilt u het verhaal na 25 jaar echt weer oprakelen? Toen zei ze: ik rakel niks op, het is er altijd', vertelt Anja Vink-Guyt, de jongere zus van Piet.

De uitzending levert niks op. Daarna is het weer jarenlang stil rond de zaak, tot Anja Vink in januari van dit jaar De Scheveningse Courant openslaat en een foto van haar broer ziet. Het coldcaseteam van de politie-eenheid Den Haag roept familieleden van vermisten op dna-materiaal af te staan. Ze zoeken naar een match via de dna-databank vermiste personen.

Wangslijmvlies

Bijna honderd inwoners komen op 20 januari naar het Muzee Scheveningen. Medewerkers van de forensische opsporing nemen met wattenstaafjes wangslijmvlies af. 'Heel bijzonder', zegt Anja Vink. 'Het idee dat ze hun best doen de zaak toch nog op te lossen. Je hebt dat kleine beetje hoop dat er iets uitkomt.'

In het Muzee maken ze kennis met Leo Simais, coördinator van het coldcaseteam. Ze vragen hem wat hij weet over de geruchten die er over de Hosanna waren. Wat heeft de politie in al die jaren wel en niet onderzocht?

Simais speurt door de politiedossiers en vraagt het na bij zijn Belgische collega's en bij de vereniging van gepensioneerde Haagse agenten, maar zonder resultaat. De oude dossiers zijn er niet meer, of hebben nooit bestaan. Nu is het wachten op de resultaten van het dna-onderzoek. Alleen als er een match is, krijgen ze een telefoontje.

Niemand van de familie koestert meer hoop dat Piet en Pietje nog in leven zijn. Maar zolang er niets is gevonden, is er altijd die onzekerheid. 'Het zit nog elke dag in mijn hoofd', zegt Diana Guyt.

Anja Vink: 'Op het familiegraf staat alvast de naam van Piet, voor het geval hij toch nog wordt gevonden.'

Meer over