Waar was Obama?

Het Witte Huis is fel bekritiseerd omdat er gisteren geen hooggeplaatste Amerikaanse functionaris naar Frankrijk was gestuurd om deel te nemen aan de eenheidsmars in Parijs. 'Waar was Obama?', vroegen Amerikaanse media zich af.

Demonstranten afgelopen weekend in New York. Beeld ap
Demonstranten afgelopen weekend in New York.Beeld ap

De Franse president François Hollande en zo'n 44 buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, onder wie leiders van Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Turkije, Israël en de Palestijnse gebieden, liepen gisteren aan kop van de mars door de Franse hoofdstad. Zo'n twee miljoen mensen sloten zich aan bij de 'mars van de republiek'. Het was de grootste demonstratie sinds de bevrijding in 1944.

Amerikaanse media vroegen zich af waarom president Barack Obama niet aanwezig was, of een andere hoge regeringsfunctionaris als vice-president Joe Biden of de minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, naar Frankrijk stuurde. 'Barack Obama n'est pas Charlie - of althans, niet dit weekend', aldus Politico.com. Fox News-presentatrice Greta Van Susteren twitterde: 'Dit is heel genant - WAAR IS PRESIDENT OBAMA? Waarom ging hij niet?'

Volgens CNN-presentator Fareed Zakaria was de Amerikaanse afwezigheid 'een vergissing'. 'Frankrijk is de meest ideologische bondgenoot van de VS. Het zou een betekenisvol signaal zijn geweest om schouder aan schouder te staan met de andere leiders.' New York Daily News noemde Obama de 'onvergeeflijke afwezige'.

De Amerikaanse president Barack Obama. Beeld ap
De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld ap

Reactie Witte Huis

De Verenigde Staten hadden een hogere afvaardiging naar de demonstratie zondag in Parijs moeten sturen. 'We hadden iemand met een hoger profiel moeten sturen', zei een woordvoerder van het Witte Huis vandaag.
President Barack Obama had er wel bij willen zijn, voegde de woordvoerder toe.
Ambassadrice Jane Hartley was zondag bij de mars van de republiek in de Franse hoofdstad. Dat kwam de VS op kritiek te staan. Veel andere landen stuurden presidenten en regeringsleiders.

'Verontrustende pr-fout'

Volgens Rick Ungar van Forbes is dit wellicht Obama's 'meest verontrustende, en schadelijkste, pr-fout'. De voormalige Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich twitterde gisteren: 'Triest dat vijftig wereldleiders solidariteit tonen in Parijs, maar president Obama weigert deel te nemen.'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, was dit weekend in India voor een eerder gepland bezoek. Hij zei vandaag dat hij er graag bij de mars in Parijs was geweest, maar dat hij niet kon 'vanwege verplichtingen in India', die volgens hem erg belangrijk zijn.

Kerry noemde de kritiek op de Amerikaanse afwezigheid haarkloverij, omdat onderminister van buitenlandse zaken Victoria Nuland en de Amerikaanse ambassadeur in Frankrijk aanwezig waren. Ook de Amerikaanse minister van justitie was in Parijs, maar hij nam geen deel aan de mars.

John Kerry vandaag in India. Beeld epa
John Kerry vandaag in India.Beeld epa

Top in februari

Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de kritiek. Wel maakte de regering gisteren bekend dat Obama in februari een wereldwijde top organiseert om de inspanningen om extremisme tegen te gaan te bespreken.

Obama sprak afgelopen vrijdag zijn steun aan Frankrijk uit: 'Ik veroordeel de gruwelijke schietpartij in het kantoor van Charlie Hebdo die aan twaalf mensen het leven heeft gekost. Frankrijk is Amerika's oudste bondgenoot en is samen met de VS opgetrokken in de strijd tegen terroristen die de wereld en onze veiligheid bedreigen. Telkens weer heeft de Franse bevolking zich sterk gemaakt voor de universele waarden die onze volkeren al generaties lang verdedigen. Frankrijk en de wereldstad Parijs zijn hier een tijdloos voorbeeld van dat veel langer mee zal gaan dan de hatelijke denkbeelden van deze moordenaars.'

Waar de president wel was? In het Witte Huis in Washington, niet ver van de stille tocht die gisteren in de stad werd gehouden. Obama had gisteren geen publieke optredens. Vice-president Biden was in zijn woonplaats Wilmington in de staat Delaware.

Obama's afwezigheid riep gisteren overigens in Frankrijk zelf weinig kritiek op. Een Franse tv-commentator zei dat een bezoek van de president ondenkbaar was geweest wegens de extreme veiligheidsmaatregelen die daarmee gepaard gaan. Obama's steunbetuiging is de afgelopen dagen prominent in de Franse media getoond.

Charlie Hebdo-columnist Patrick Pelloux (R) en cartoonist Luz (L) gisteren tijdens de mars. Beeld reuters
Charlie Hebdo-columnist Patrick Pelloux (R) en cartoonist Luz (L) gisteren tijdens de mars.Beeld reuters
Parijs, gisteravond. Beeld reuters
Parijs, gisteravond.Beeld reuters
Meer over