Waar u deze week het beste heen kunt

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, zoals een onorthodoxe Romeo en Julia tot een Broadway-musical in Carré.

Guido van OorschotPatrick van den HanenbergKevin TomaPauline Kleijer en Sacha Bronwasser
null Beeld
Beeld

1 Film Tanna. Regie Martin Butler en Bentley Dean.

Romeo en Julia in de Stille Oceaan: zo zou je dit intrigerende drama kunnen omschrijven. Op het woeste vulkaaneiland Tanna, een van de 83 eilanden die samen de archipel Vanuatu vormen, leven de Yakel nog steeds volgens eeuwenoude tradities, helemaal geïsoleerd van de westerse beschaving. Des te bijzonderder dat ze in deze op feiten gebaseerde liefdestragedie min of meer zichzelf spelen, terwijl op de achtergrond de door hen aanbeden vulkaan wild om zich heen spuwt.

Kevin Toma

2 Beeldende kunst Hacking Habitat. Voormalige gevangenis Wolvenplein, Utrecht, t/m 6 juni.

Ongemakkelijk hoor: als een toerist door een gevangenis struinen. Door de tralies kijken, op de cel-wc plaatsnemen. De voormalige gevangenis Wolvenplein in Utrecht is juist door dat ongemak de ideale locatie voor Hacking Habitat, een kunstmanifestatie die er van uitgaat dat 'wij' door technologie (en de systemen daarachter) worden gegijzeld. 85 kunstenaars, van wereldberoemd tot piepjong, laten zien: ontsnapping is mogelijk.

Sacha Bronwasser

3 Opera Il matrimonio segreto, Amsterdam 23/3, Maastricht 31/3.

De operacomponist Domenico Cimarosa was ooit beroemder dan Mozart. Goed idee dus van drie Nederlandse operahuizen om Cimarosas blijspel Il matrimonio segreto te kiezen voor hun eerste gezamenlijke jongtalentproductie. De ervaren regisseur Monique Wagemakers leidt een prima zangersploeg over het glibberpad van psychologie en humor. De jongelui botsen, binden of stoten af. Fijne rollen voor een graaf met poeha, rebbelende tante en ratelende zus.

Guido van Oorschot

4 Musical Pippin door American Repertory Theater, tot 10 april in Koninklijk Theater Carré Amsterdam.

De Broadway-revival van de musical Pippin in 2013 was het beste van drie amusementswerelden: de choreografie van Bob Fosse en de Motown muziek van Stephen Schwartz uit de oerversie uit 1972 en de Cirque du Soleil-toevoeging van regisseur Diane Paulus. Dit feestje is voor een maand naar Amsterdam gehaald. Vooral de complete musicalster Gabrielle McClinton, die Pippin helpt op zijn zoektocht naar de ideale levensvervulling, is een lust voor het oog en het oor.

Patrick van den Hanenberg

5 Film Belgica. Regie Felix van Groeningen.

Na zijn Oscarnominatie voor het muzikale melodrama The Broken Circle Breakdown kreeg regisseur Felix van Groeningen de ene na de andere aanbieding uit Hollywood. Die legde hij nog even naast zich neer om de rauwe, ultra-Vlaamse, vrijgevochten feestfilm Belgica te maken: het verhaal van twee broers die in Gent een populair nachtcafé bestieren. Een doorrookte, van alcohol doordrenkte, opzwepende ode aan nachtschuimers, met een geweldige soundtrack van Soulwax.

Pauline Kleijer

6 Film The Event. Regie Sergei Loznitsa.

Op 19 augustus 1991 proberen communistische hardliners uit de regering van de Sovjet-Unie een coup te plegen, in de hoop de door president Gorbatsjov in gang gezette hervormingen terug te draaien. Dat is buiten de Sovjet-burgers gerekend, die zich de beloofde democratie niet zomaar laten ontzeggen. In de volledig uit archiefmateriaal samengestelde documentaire The Event toont de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa hoe in St. Petersburg geprotesteerd wordt tegen de coup. Loznitsa geeft weinig informatie, maar dat werkt uitstekend: de prachtige zwart-wit beelden hebben niet veel uitleg nodig. Het is of de kijker zelf deelneemt aan de geschiedenis.

PK

Meer over