Waar u deze week het beste heen kunt

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van Serrano's verleidelijke foto's tot het Milgramexperiment op film.

Joris HenquetPauline KleijerKevin TomaPatrick van den Hanenberg en Annette Embrechts
null Beeld  Andres Serrano: Woman with infant
Beeld Andres Serrano: Woman with infant

Beeldende kunst

Andres Serrano, Unsensored photographs
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Brussel, t/m 21 augustus.

Waar je liever niet naar kijkt, heeft grote aantrekkingskracht op de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano. In 1997 veroorzaakte hij in Nederland protest toen het Groninger Museum een van zijn foto's als affiche wilde verspreiden: de foto waarop een vrouw een man in zijn mond plast. In Brussel is te zien dat Serrano niet wil shockeren, maar vooral wil verleiden. Dat lukt. Zo zorgt hij dat je als toeschouwer blijft kijken, al wil je dat niet.

Anna van Leeuwen

Film

Free in Deed
Regie Jake Mahaffy.

In Memphis is geen gebrek aan storefront churches: kleine, autonome kerkgemeenschappen, gevestigd in leegstaande winkelpanden. Bij zo'n evangelische groep vindt Melva, alleenstaand moeder van de autistische Benny, de steun waar het haar al jaren aan ontbrak. De kerkgangers zijn er heilig van overtuigd dat zij Benny's demonen kunnen uitdrijven - met tragische gevolgen. Vrij van oordelen over religieus extremisme toont het felle, indrukwekkende drama Free in Deed waar een uit wanhoop geboren hogere roeping toe kan leiden.

Pauline Kleijer

Tekst gaat verder onder de video.

Theater

Mijn nachten met Churchill
door Diederik van Vleuten, tournee.

Anglofiel Diederik van Vleuten kreeg de beroemde uitspraken van Sir Winston Churchill thuis met de paplepel ingegoten, met een levenslange liefde tot gevolg voor de man die Groot-Brittannië door de Tweede Wereldoorlog loodste. Zijn vader was een uitstekend Churchill-imitator, en Diederik kan er zelf ook wat van, zo laat hij meerdere malen horen in dit glansrijk geslaagde derde deel van een door hemzelf ontwikkeld theatergenre: een bijzondere mix van cabaret en geschiedenisles.

Joris Henquet

Muziektheater

Dansen met de vijand
Janke Dekker Producties, t/m 22 mei.

We zien een oudere dame op een berg schoenen. Dat beeld in een oorlogsverhaal is voldoende om ons direct naar Auschwitz te leiden. Maar het levensverhaal van de joodse danseres Roosje Glaser, die door haar charme en pragmatische instelling de oorlog wist te overleven, is zo krankzinnig dat verder elke gedachtenverbinding met het verleden dood loopt. Niemand weet na deze voorstelling nog wat goed en fout is. Dat is zowel beangstigend als geruststellend.

Patrick van den Hanenberg

Theater

Turing
Lowie van Oers/Generale Oost. 15, 16 en 17 april in Rotterdam, tournee.

Hij is een rasechte bèta, studeerde een jaar wis- en natuurkunde en werd bijna nationaal jeugdschaakkampioen. Toch staat Lowie van Oers (28) nu als acteur met zijn eerste zelfgeschreven monoloog op de planken. Of misschien juist. In Turing koppelt hij prikkelende levensvragen aan elegante stellingen uit de wiskunde en paradoxen uit de logica. Een indrukwekkende exercitie.

Annette Embrechts

Film

Experimenter
Regie Michael Almereyda.

Ingenieus kostuumdrama over Stanley Milgram (1933-1984), de psycholoog die in 1963 het controversiële gehoorzaamheidsexperiment uitvoerde waarin de deelnemers steeds hogere elektrische schokken moesten uitdelen aan een andere (fictieve) proefpersoon. Het experiment, dat Milgrams leven bleef bepalen, krijgt een tegenhanger in de film zelf: achtergrondprojecties, nepbaarden en door het beeld wandelende olifanten stellen ook de toeschouwer voor de keuze om gedwee in het geheel te geloven of er juist met kritische afstand naar te kijken.

Kevin Toma

Meer over