Waar u deze week het beste heen kunt

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van de melancholie van Jeroen Robert Kramer tot orgieën in Frankrijk.

Pauline KleijerArno HaijtemaKevin TomaAnnette Embrechts en Hein Janssen
Tentoontstelling 'Une Femme' Huis Marseille Beeld Jeroen Robert Kramer
Tentoontstelling 'Une Femme' Huis MarseilleBeeld Jeroen Robert Kramer

1 Fotografie Une Femme door Jeroen Robert Kramer.

Huis Marseille, Amsterdam.T/m 5 juni.

Met foto's van oude plantenbakken, karmijnrode aarde op straat en de huisraad van een oude Libanees, met straatgeluiden uit Beiroet en met poëtische teksten creëert voormalig oorlogsfotograaf Jeroen Robert Kramer in Huis Marseille een sfeer van melancholie. De fotograaf zoekt troost in de schoonheid van het alledaagse en weet zich daarin gesteund door zijn alter ego, de fictieve Monsieur Khiar, die zijn eigen trauma's heeft opgelopen in de burgeroorlog die Libanon verwoestte. Verhaal met universele zeggingskracht.

Arno Haijtema

2 Film Krigen

Regie Tobias Lindholm.

Een oorlogsfilm en rechtbankdrama ineen, dat is Krigen. Regisseur Tobias Lindholm trekt zich weinig aan van de regels van beide genres en vertelt een slim verhaal zonder helden en zonder opgelegde moraal. Compagniescommandant Claus Pedersen (fantastische rol van Pilou Asbæk, bekend uit Borgen) neemt tijdens een gevechtssituatie in Afghanistan een beslissing die hem in Denemarken op rechtsvervolging komt te staan. Lindholm laat de kijker zelf zijn sympathieën bepalen en rechtvaardigen.

Pauline Kleijer

3 Dans Wonderland (familievoorstelling) door Introdans.

Tournee t/m 19/6. introdans.nl.

Introdans levert met Wonderland een blijmoedig, oogstrelend programma af, met soms een welkom duister ondertoontje en een vette grap. Opvallend is het inventief gebruik van dans in beperkte ruimtes. In de fraaie openingschoreografie What Good Would The Moon Be zijn twaalf dansers veroordeeld tot kast, kamer, kartonnen doos en elkaar. In Crucible zie je slechts ledematen, maar wel in prachtig gespiegelde vormen. Het slotstuk mag met recht een uitsmijter heten: daaraan komen zelfs melk en eieren te pas.

Annette Embrechts

4 Film Arabian Nights

Regie Miguel Gomes.

Een van de bijzonderste filmprojecten van het jaar, dit zes uur durende, als één film op te vatten drieluik. Alleen een rebel als de Portugees Miguel Gomes kon op het idee komen om zijn door armoede geteisterde vaderland te portretteren als sprookjesdomein uit Duizend-en-één-nacht: in de zogenaamd door Scheherazade aan elkaar geknoopte, maar in de Portugese werkelijkheid aangetroffen verhalen stuiten we op monsterwespen, pratende koeien en nog veel meer wonderlijks. Feeëriek realisme is het.

Kevin Toma

Scène uit Arabian Nights Beeld
Scène uit Arabian NightsBeeld

5 Theater Wat/nu door Tg STAN.

Tournee t/m 2 april.

De vier kernspelers van Tg STAN - het Vlaamse collectief dat excelleert in terloops acteren met grote impact - toert nu door Nederland met Wat/nu. Aan de basis daarvan ligt een toneeltekst van Marius von Mayenburg over een keurig gezin dat kampt met grote levensvragen. Vader en moeder willen van alles anders, zoonlief is de dupe, de huishoudster zorgt voor troost, ook fysiek. De bijrol van Damiaan De Schrijver als bevriend en arrogant kunstenaar is venijnig, bot en erg grappig.

Hein Janssen

6 FilmBang Gang (A Modern Love Story).

Regie Eva Husson.

Een stel verveelde Franse tieners richt een geheim seksclubje op, waar ze zich met hun schoolgenoten onnadenkend in de ene orgie na de andere storten. Zo zompig als Bang Gang zich laat samenvatten, zo subtiel en verfrissend is dit losjes op feiten gebaseerde drama. Het siert debutante Eva Husson vooral dat ze haar personages nooit veroordeelt, ondanks hun stuurloze gedrag, en de toeschouwer behoorlijk voor hen weet in te nemen.

Kevin Toma

Meer over