Waar Nederlanders hun miljoenen moeten stallen

Money, het financiële-receptenblad voor rijke Nederlanders, heeft een lijstje gemaakt van de plekken waar zijn lezers terecht kunnen als ze een goede vermogensbeheerder zoeken onder de private banken....

Volgens Money moeten cliënten dan ook, bij gebrek aan beter, maar afgaan op vijf moeilijk te kwantificeren criteria. De eerste is compententie: banken moeten niet adviseren op terreinen waar ze geen verstand hebben. Als ze adviseren te gaan beleggen in Thailand, om maar eens een zijstraat te noemen, is het niet voldoende als de vermogensbeheerders daar eens een weekje vakantie hebben gevierd.

Een tweede criterium is de veiligheid van de bank - actueel, gezien de ontwikkelingen bij Barings. Soms moeilijk te beoordelen bij kleine private banken, die immers niet kunnen bogen op een rating van Moody's of Standard & Poors. Dus moeten klanten beoordelen of die banken handelen voor eigen rekening, met een winstoogmerk, op dezelfde markten als waar ze hun klanten naar toesturen.

Ook goed personeel, innovatiebereidheid en onafhankelijkheid scoren hoog in het lijstje criteria. Maar over die onafhankelijkheid wordt getwist. Vooral de Zwitsers hechten daaraan, maar de Nederlanders lijken dat minder belangrijk te vinden. Geen wonder, als je bedenkt dat de meeste Nederlandse private banken niet onafhankelijk zijn. Labouchère is van Aegon, Lentjes & Drossaerts van CLBN, MeesPierson van ABN Amro, Schretlen van de Rabo en Robeco en Theodoor Gilissen van MeesPierson.

Meer over