Overzicht

Waar kunt u naartoe deze zomervakantie? Hier vindt u de laatste adviezen

Vakanties naar het buitenland worden sinds 15 mei niet meer sterk afgeraden. Is uw favoriete vakantieland al weer toegankelijk? En hoe gaat het daar met de coronabesmettingen? In dit overzicht vindt u de nieuwste informatie.

null Beeld Titus Knegtel
Beeld Titus Knegtel

Reisadviezen

Op deze kaart vindt u de meest recente reisadviezen van de Nederlandse overheid. Zodra er wijzigingen zijn in de adviezen wordt deze kaart aangepast.

Voor veel landen geldt een oranje advies: alleen noodzakelijke reizen. In deze landen is ofwel het besmettingsniveau te hoog volgens de Nederlandse overheid, of zijn Nederlandse toeristen juist niet welkom door inreisbeperkingen. Bij terugkeer wordt u gevraagd om een negatieve coronatest en wordt quarantaine dringend geadviseerd. Het ministerie maakt geen onderscheid tussen deze twee categorieën.

Een geel advies betekent dat er weliswaar coronarisico’s zijn, maar dat reizen niet per se wordt afgeraden. Quarantaine en een negatieve test zijn niet nodig als u terugkomt in Nederland. Wel eisen veel van deze landen van alle toeristen een negatieve test, soms is ook quarantaine verplicht. Meer informatie vindt u op nederlandwereldwijd.nl.

Groene reisadviezen zijn er nog bijna niet. Alleen op Saba, Sint Eustatius en Malta is de situatie zodanig dat de Nederlandse overheid geen enkele belemmering ziet voor vakantiereizen.

Maatregelen

Naarmate meer landen de deuren openen, wordt het ook belangrijk om te weten wat er mogelijk is op vakantie. Zijn de musea al weer open, en kunt u al naar een terras? In de tabel hieronder vindt u de maatregelen in de tien populairste vakantielanden voor Nederlanders. Deze gegevens worden elke week bijgewerkt, maar kunnen snel veranderen en per regio verschillen.

In onderstaande tabel is te zien wat u moet doen voor u een land in mag reizen, en wat de regels zijn rondom het testbeleid. In vrijwel alle landen is een PCR-test verplicht, in sommige landen volstaat ook de antigeen-sneltest. Er zijn landen waar gevaccineerden worden vrijgesteld van de testverplichting, vaak wel pas twee weken na de tweede prik. De eisen aan het documenten dat zij daarvoor moeten laten zien, verschillen.

Besmettingen

De reisadviezen worden deels gebaseerd op het aantal gemelde besmettingen per land. Deze cijfers zijn ook van belang omdat veel landen op dit moment liever nog geen Nederlandse toeristen ontvangen, vanwege de hoge besmettingscijfers. In deze kaart ziet u het aantal gemelde besmettingen per 100 duizend inwoners in de afgelopen week voor Europa en omliggende landen.

De gemelde besmettingen per week geven daarnaast een goede indicatie van de trend. Hieronder zichtbaar voor Nederland en een aantal populaire vakantielanden.

Meer over