Waar heeft Samsom van genoten?

De ingezonden brieven van zaterdag 17 december.

Heeft Samsom al die jaren met een gigantische plank voor zijn hoofd gelopen? Beeld anp
Heeft Samsom al die jaren met een gigantische plank voor zijn hoofd gelopen?Beeld anp

Brief van de dag: Diederik Samsom heeft genoten

Bij de aankondiging van zijn vertrek, nadat hij bij de lijsttrekkersverkiezing heeft verloren van Lodewijk Asscher, merkt Diederik Samsom op: 'Het waren prachtige jaren. Ik heb genoten!' Ik sta paf bij deze woorden. De PvdA heeft haar achterban verraden. Tientallen rechtszaken volgden in gemeenten die de huishoudelijke hulp aan inwoners hadden stopgezet.

Bij de Sociale Verzekeringsbank werd het een chaos, omdat 250 duizend pgb-houders zich daar moesten aanmelden. Het eigen risico en de zorgpremie werden niet inkomensafhankelijk, zoals beloofd. Integendeel, ze gingen nog omhoog ook. De decentralisatie in de zorg heeft alleen maar chaos veroorzaakt. En Samsom heeft hiervan genoten?

Heeft hij al die jaren met een gigantische plank voor zijn hoofd gelopen?

Aafke Klopman, Leeuwarden

Échte vernieuwing

Jan Dijkgraaf en Bart Nijman van de 'democratische vernieuwingsbeweging' GeenPeil gaan gewoon doen wat hun leden willen. Ik ben geen lid, maar heb wel een wens/voorstel om de partij nóg vernieuwender te maken. Als de partij daadwerkelijk één of meer Kamerleden zou krijgen, zou het mooi zijn als die plek of plekken na korte tijd worden ingenomen door andere, bij voorkeur totaal onbekende leden.

Dan zit er opeens een echte boze witte man zelf als Kamerlid op het pluche, een ongekende stunt. Het zou een mooi gebaar zijn van de partijprominenten om te bewijzen dat het ze niet gaat om hun eigen positie, maar echt om die van de gewone man. En omdat ze toch precies gaan doen wat de leden (met deze constructie allemaal aspirant-Kamerleden) willen, maakt het niet uit wie de plek of de plekken inneemt. Tevens een mooi contrast met Geert Wilders. Misschien word ik dan ook lid.

Pieter Roth, 's-Hertogenbosch

'Perverse' beroepspolitici

In het opinieartikel van GeenPeil is meteen al duidelijk dat nuance er niet toe doet. Zo wordt gesteld dat 'de kiezer' zijn buik vol heeft van het 'perverse' gedrag van beroepspolitici.

Waarom niet gesteld 'een deel van de kiezers', want alvast als feit: over mij en mijn directe omgeving gaat dit niet. Als ons politieke systeem straks alleen gaat werken voor de boze burger die lid wordt van GeenPeil en vervolgens alleen stem gaat geven aan de meerderheid van die specifieke groep is er geen enkele waarborg dat minderheden, anders denkenden - even nog als reminder, ook inwoners van Nederland! - veilig zijn.

De kracht van representatieve democratie is juist dat niet alleen de meerderheid een stem heeft. Maar dat altijd alles wordt meegewogen. En dat betekent dus dat nooit iedereen volledig zijn zin kan krijgen.

Dat er onder het collectief van twintig- of dertigduizend leden bij GeenPeil ook verstandige goed onderbouwde meningen te vinden zijn, wil ik geloven. Dat een dergelijke mening met nuance ook gehoord gaat worden in de versimpeling van elk wetsvoorstel tot een simpel ja of nee vanaf een paar duizend smartphones, is onmogelijk. Maar voor wie alleen de meerderheid wil bedienen, maakt dat waarschijnlijk niet uit.

Nina Müller, Uitgeest

Emile Roemer

Een paar leden in de SP-fractie klagen anoniem over de partijtop Dat is inderdaad niet heel erg chic (Ten eerste, 15 december). Maar wat zou er met deze anonieme klagers zijn gebeurd als ze het in alle openheid hadden gedaan? Emile Roemer reageert als door een wesp gestoken, samen met zijn voorzitter en fractiesecretaris.

Maar misschien zouden ze zich eens kunnen afvragen waarom deze leden anoniem klagen en misschien zouden ze eens inhoudelijk naar de kritiek moeten kijken, in plaats van klagers meteen af te serveren.

Iedereen weet inmiddels dat openlijke kritiek meestal einde politieke carrière betekent. En niet alleen bij de SP.

En dat Emile Roemer geen sterke leider is, weten we inmiddels allemaal, behalve Emile zelf en zijn partijtop. Maar de SP vertoont voor buitenstaanders toch enigszins communistische trekjes. Zijn reacties en die van de partij lijken daar ook erg op.

En wat te denken van de verplichte afdracht van een deel van het salaris.

Geen sterk nummer van de klagers misschien, maar van de partijtop al helemaal niet. Zo gaan ze het bij de verkiezingen zeker niet redden.

Gelukkig maar, lijkt me.

Ton Schilders, Leiderdorp

GeenPeil checkt facts

Eén miljard Yahoo-accounts liggen op straat, tv-zenders worden platgelegd, de Russen snuffelen in het computersysteem van het Duitse parlement, nepnieuws alom. Wat is het dan toch fantastisch om in deze donkere dagen voor Kerstmis in ieder geval één lichtpuntje te ontwaren.

Bart Nijman en Jan Dijkgraaf (O&D, 16 december) geloven in de kennis van het collectief. Wat weten 150 parlementsleden nou helemaal? Als GeenPeil straks op volle toeren draait voor de verkiezingen krijgen we er minimaal twintigduizend factcheckers bij. Ik ben helemaal gerustgesteld.

Rien Geurts, 's-Hertogenbosch

Henk Krol

De Volkskrant durft Henk Krol flink de maat te nemen. Dat is maar goed ook, want Jan Bouwens (hoogleraar accounting) en Peter de Waard bewijzen in de krant van 16 december op overtuigende wijze dat Krol c.s. met betrekking tot ons pensioenstelsel in sprookjes geloven. Populistische politici verdienen het dat hun de mond wordt gesnoerd. Aan onze kwaliteitsmedia de opdracht om hierin geen consideraties te kennen.

George de Haan, Lunteren, babyboomer van 1945

Arme babyboomers

Jan Bouwens (O&D, 16 december) leeft in de veronderstelling dat alle babyboomers een eigen huis bezitten en als het even kan ook met 55 vervroegd met pensioen gaan.

Ik wil hem graag laten kennismaken met de niet meegetelde bevolkingsgroep babyboomers zonder woningbezit die straks met een hooguit modaal inkomen moeten doorwerken tot de pensioenleeftijd. Van het pensioengat waarmee zij straks te maken krijgen, zal Jan Bouwens waarschijnlijk niet wakker liggen.

Erna Buist, Den Bosch

PvdA

Het is onvoorstelbaar dat de PvdA anno 2016 - bijna 2017 - nog steeds denkt dat ze de kiezer aan haar kant kan krijgen met platitudes als 'we moeten beter naar onszelf kijken' en 'we moeten beter uitleggen' (Ten eerste, 14 december). Iedere communicatiedeskundige kan je vertellen dat je als partij pas succesvol bent als je inspeelt op de gevoelens die leven onder de mensen en als je zorgvuldig luistert naar wat mensen willen. Wat je vooral niet moet doen, is 'naar jezelf kijken'.

Je kunt beter de ramen openzetten, naar buiten kijken en wat je ziet omzetten in politieke plannen. Mensen winnen, daar gaat het om in de politiek. Dat wist communicatie-professor Anne van der Meijden al bijna een halve eeuw geleden. Nu de PvdA nog.

Eric Baars, Haarlem

Vaker

Zelden zo'n fijne O&D-pagina gelezen als woensdag, met alleen maar prachtige ingezonden brieven, een schitterende foto van Diederik Samsom met bijbehorende lof voor de man en daaronder een heerlijke column van Heleen Mees. Kan dat vaker?

Willem Heijster, Breda

Dubbel paspoort

Op het moment dat het afschaffen van de 'doppelte Staatsangehörigkeit' voor coalitiepartner CSU tot verkiezingsthema wordt verkozen en het opzeggen van het compromis hierover met de SPD tijdens de CDU-partijdag van 7 december door 51 procent van de leden wordt gesteund, stelt Sjoerd Sjoerdsma van D66 in de Volkskrant (Ten eerste, 16 december) over het negatieve stigma van de dubbele nationaliteit : 'In onze buurlanden is die nadelige connotatie er helemaal niet.' Nou, die is er wel degelijk en is na dertigduizend met Turkse vlaggen zwaaiende Erdogan-aanhangers in Keulen einde juli en de grip die Turkije na generaties nog op Turkse Duitsers blijkt te hebben, in Duitsland uitermate actueel.

Margriet Ploeger, Voorburg

Etnisch profileren

Het interview van Typhoon (V, 12 december) heeft mijn waardering. Wat heeft hij de problematiek omtrent het wel of niet etnisch profileren op een positieve en genuanceerde manier neergezet. Daar hebben we wat aan. We zullen met elkaar verder moeten en alleen maar boos zijn helpt ons niet.

De gesprekken over dit onderwerp roepen bij velen, onder wie ook veel politiemensen , soms heftige reacties en de daarbij horende emoties op. Het is voor de collega's niet altijd even makkelijk om het goede te doen. Verbinding en begrip hebben voor elkaars verhaal kunnen ons verder helpen.

Jacques Lambermon, Bennebroek

Spons en Jezus

Ik wil allereerst de mooie rubriek 'Oog voor detail' in Sir Edmund complimenteren. Ik lees altijd met plezier de observaties over details in de kunst, zoals deze keer over de spons. De interpretatie van het schilderij Glazenwasser van Johan van Hell (1927) in de rubriek van 10 december vind ik goed getroffen. Bij nadere beschouwing lijkt het inderdaad een gespiegelde Jezus te zijn. Zou de spons van de glazenwasser mischien ook kunnen staan voor de spons met een zure drank die Jezus op een gegeven moment krijgt aangeboden van de Romeinen in een van de vertellingen van zijn kruisiging?

Thomas van Houwelingen, Leiden

Mijn onderbuik

Vrijdagochtend heeft mijn onderbuik voor overlast gezorgd tijdens de ochtendspits. Ik las de column van Asha ten Broeke over haar onderbuik (O&D, 16 december) en die van mij was het er luidruchtig mee eens. Eindelijk een onderbuik met gezond verstand en een groot hart. En daarna begon ik te neuriën. Het was een nummer van De Dijk: 'Wij zijn er ook nog, wij zijn met de meesten, met mensen die weten hoe je als vriend, door de verschillen heen, over de grenzen, elkaar recht in de ogen kunt zien.' Mijn dag begon goed!

Tanja Groenendaal, docent wiskunde en onderzoeksvaardigheden, Utrecht

Elke dag Asha svp

Verzoek om de column van Asha ten Broeke van gisteren tot aan de verkiezingen dagelijks te publiceren op een prominente pagina.

Marietta Wuisman, Apeldoorn

De wethouder Hekkinglaan

Wat een mallotig idee om straten te vernoemen naar types van Van Kooten en De Bie (Ten eerste, 15 december). Veel dertigers hebben geen idee wie Jacobse en van Es zijn. En voer het concept eens door: de Frater Venantiusstraat, de Annie de Rooysingel en de Bassiesteeg. Dan klinkt dit ludieke idee opeens een stuk minder aantrekkelijk. Dus Den Haag, vernoem gewoon een straat naar Wim de Bie en Kees van Kooten.

Anita Mensing, Eemnes

Ardennenoffensief

De aarde als beste vriend? (Uitgelicht, 16 december). In veel gevallen zal dat inderdaad in de Ardennen het geval zijn met sporen die zijn ontstaan in de winter van 1944 op 1945. Echter een deel van de foto's die Servaas van Belle hiervan maakte, zal niet in eerste instantie van het primaire spoor zijn, maar van de heropening van de bodem door schatgravers. Sinds de introductie van de metaaldetector in de jaren tachtig van de vorige eeuw worden ook slagvelden stelselmatig afgezocht en opengelegd door mensen op zoek naar relicten uit de oorlog, soms voor de eigen verzameling en soms voor de handel.

Dat hiermee contexten verloren gaan, die iets kunnen vertellen over de omstandigheden van toen, is men zich nauwelijks bewust. Het verhaal zit immers verborgen in de archeologische sporen en de resten die erin liggen. Ongecontroleerd verwijderen van het verhaal van onze bevrijders of hun tegenstanders is daarmee een zeer kwalijke zaak.

Arjen Bosman, Military Legacy, Dordrecht

Veel te veel mest

In 'Boeren overschrijden nog steeds fosfaatplafond' (Economie, 12 december) wordt vermeld dat er volgend jaar een noodplan ingaat, waarbij het de bedoeling is dat er in 2017 maximaal 200 duizend melkkoeien minder komen. In ditzelfde artikel wordt vermeld dat er in 2016 120 duizend koeien zijn bijgekomen.

Ten opzichte van 2015 is de beoogde afname dan slechts 80 duizend, en wellicht nog minder, want 2016 is nog niet voorbij, en uit recente vergunningaanvragen/milieumeldingen blijkt dat melkveehouders nog steeds willen uitbreiden. Een afname van 200 duizend klinkt dus goed maar is feitelijk een terugdringing tot het niveau van voor de afschaffing van het melkquotum, en toen hadden we al veel meer mest dan we kwijt konden.

J. Koppen, Winkel

Koninklijk

Ik lees uw krant nu een jaar of veertig. Dit is mijn eerste bijdrage aan de de opiniepagina en het is dringend.

Wilt u Jos Collignon vanwege zijn schitterende werk, maar in het bijzonder vanwege de cartoon van 15 december 2016, zo snel mogelijk voordragen voor de hoogst denkbare koninklijke onderscheiding?!

Joost de Vries, Apeldoorn

Meer over