Waar Guardiola wint, verliest Rijkaard

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM VISSERS

AMSTERDAM - De vorige twee trainers van Barcelona beleefden woensdag gevoelens van euforie danwel deceptie. Terwijl Bayern München trots verkondigde dat Josep Guardiola na een sabbatical zijn loopbaan tot zeker 2016 voortzet bij de topclub in Zuid-Duitsland, ontsloeg de nationale bond van Saoedi-Arabië diens voorganger in Catalonië, Frank Rijkaard.

Directeur Karl-Heinz Rummenigge van Bayern München, die na uitlekken van het nieuws vroeger dan bedoeld moest reageren op de aanstelling per volgend seizoen, zei dat 'niet alleen Bayern, maar het hele Duitse voetbal zal profiteren van de schittering van Guardiola'. Hij verwees daarmee naar de groei van de Bundesliga, een competitie die mede door de gezonde financiële status aan aanzien wint.

Bayern, waar Arjen Robben voetbalt, troefde Engelse clubs af, met Chelsea als vermoedelijk grootste jager. Op dezelfde dag van het nieuws in München vergaderde de Arabische bond over Rijkaard, na diens roemloze uitschakeling met de nationale ploeg tijdens de Golf Cup in Bahrein.

Beiden zijn zogenoemde Cruijffianen, de een (Guardiola) meer dan de ander. Ze benadrukken het spelelement van voetbal, houden van de aanval en stralen ongenaakbaarheid uit. Ze zijn originele denkers.

Cruijff adviseerde de toen nieuwe voorzitter Laporta in 2003 Rijkaard aan te trekken als trainer, met Henk ten Cate als assistent, waarna het succes in Camp Nou terugkeerde en Barcelona voetbal verhief tot een spel dat volgers emotioneerde. Spelers als Ronaldinho, Eto'o, Deco, Larsson, Xavi, Iniesta en op een gegeven moment de piepjonge Messi, die zijn debuut maakte onder de Nederlanders, bekwaamden zich in combinatiespel dat menig tegenstander kleineerde.

Rijkaard won onder meer twee landstitels en de Champions League, maar beleefde een matig laatste seizoen met een in het nachtleven ontsporende Ronaldinho. Guardiola volgde hem op in 2008. De Catalaan, sleutelspeler in het Dream Team van trainer Cruijff uit het begin van de jaren negentig, perfectioneerde het aanvalsspel uit de glorietijd van Rijkaard, profiterend van de alsmaar betere Messi.

Guardiola stopte bij Barcelona in 2012, met veertien prijzen op het palmares, waaronder drie landstitels en twee eindzeges in de Champions League. Guardiola was uitgeput, fysiek en geestelijk. Hij werd opgevolgd door assistent Vilanova en nam een jaar vrijaf, met de mededeling dat hij medio 2013 zou terugkeren. In Engeland, dacht menig kenner. Niet dus. Bayern, de rijkste en gemiddeld gesproken beste club van Duitsland, sloeg verrassend toe. Bayern is stabiel en voetbalt de laatste jaren aantrekkelijk, mede door de invloed van voormalig trainer Louis van Gaal.

Guardiola, die de afzwaaiende Jupp Heynckes opvolgt, groeide bij Barcelona uit tot icoon van het trainersgilde. Rijkaards loopbaan raakte intussen in het slop. Hij werd ontslagen bij Galatasaray en opnieuw in Saoedi-Arabië, na anderhalf jaar. Hij faalde bij zijn belangrijkste opdracht, na de uitschakeling voor het WK van 2014. Tijdens de Golf Cup wonnen de Saoediërs van Jemen, maar ze verloren van Irak en Koeweit.

De kritiek was hevig. Rijkaard zou te weinig in het land zijn en de verkeerde opstelling maken. Ook kreeg hij weinig grip op de verstrengelde belangen van topclubs en bond. 'Hij heeft eigenlijk niets bereikt', aldus de Egyptische zaakwaarnemer Ahmed Abouelkhair. 'In het team zat weinig verband. Zo'n goede, dure trainer, maar hij biedt ons niets, luidde de kritiek.'

undefined

Meer over