Waar Doornroosje is wakker gekust

Nog niets geboekt voor de herfstvakantie? De Volkskrantredactie zet de betere ideeën op een rij. Ook handig voor volgend jaar.

BESTE EILAND

Ieder najaar verzamelen lesbiennes uit de hele wereld zich op het strand van Skala Eressou. Om workshops te volgen en te mediteren, verzekeren vrouwen die er geweest zijn. Daardoor kreeg het Griekse Lesbos ten onrechte de reputatie van feesteiland. Het is juist prettig onderontwikkeld, het asfalt gaat er al snel over in aangestampte aarde, de prijzen zijn er 20 procent gezakt sinds de crisis, en zelfs de populairste kiezelstranden maken een geïmproviseerde indruk. Wie een consumptie bestelt, krijgt daar voor de hele dag een ligbed bij. Gebouwen zijn nergens hoger dan twee verdiepingen en hotels zijn doorgaans kleine familiebedrijven.

Per gehuurde Suzuki of mountainbike kun je eindeloos over bospaden rijden, onderweg in een heetwaterbron springen (eerst voelen!), en uitgebreid lunchen voor weinig geld. De laatste jaren nemen Turkse families de plaats in van Europese toeristen, wat de bestemming alleen maar aangenamer maakt. Tip: in het noorden borrelt heet water ook aan de vloedlijn omhoog. Daar stapelen eilandbewoners met keien een cirkel om in de winter zuchtend in te gaan liggen. Sunweb en Arke gaan naar Lesbos. Vanaf mei biedt ook Corendon het eiland aan vanaf 249 euro per week.

BESTE BLOKHUT

Een speciale code geeft toegang tot natuurgebied de Strijbeekse Heide in Noord-Brabant. Je rijdt langs heide, vennen en open bos naar opzichterswoning Wulp uit 1932. Een huis zoals een kind dat tekent, maar strak ingericht met veel wit, grijs en roestvrij staal. Mooie, moderne keuken en nog mooiere badkamer. Slaapkamers met openslaande deuren naar buiten, op zolder kun je in een Fatboy hangen. Geschikt voor zes personen, 1.365 euro per week.

staatsbosbeheer.nl

BESTE WANDELING

Vragen naar de mooiste wandeling in Frankrijk, dat is zoeken naar de mooiste pagina bij Gerard Reve. De krijtrotsen bij Étretat, met onverwachte afdalingen naar het strand en dat brute contrast met het boerse achterland? De noordkust van Bretagne, net voorbij Cancale, waar elke bocht een nieuwe combinatie van rots en water brengt? De vulkanen van de Auvergne, zeker als de mist laag hangt en de toppen er bovenuit steken? Er is te veel om uit te kiezen.

Voor de Parijzenaar is dat allemaal ver weg. Terwijl op een uur rijden van de hoofdstad het grote bos van Fontainebleau wacht. Vroeger gingen de koningen er jagen, nu kun je er wandelen en klauteren. De rotspartijen en diepe dalen in vele tinten groen geven een enorm buitenlands gevoel. Vertrek vanaf de Gorges de Franchard, pal naast een 12de-eeuwse ruïne, en verbaas je over de natuurlijke schuilplaatsen die hier overal zijn. Rijd aan het eind van de dag naar het dorpje Dannemois, waar de alleraardigste waardin van de Auberge du Clocher een heerlijke confit de canard met vijgen op tafel zet. Kom je daarna terug in Parijs, dan voelt het alsof je een weekeinde weg bent geweest.

BESTE BOS

Kinderen hoeven er niet bang te zijn dat ze boze heksen tussen de bomen tegenkomen, maar verder heeft het Reinhardswald in Hessen alles wat het tot een geweldig sprookjesbos maakt. Herten en haviken, valken en oehoe's, knoestige eiken en kolossale adelaarsvarens, met in het midden het kasteel waar Doornroosje ooit lag te slapen.

Dit is het land waar de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm tweehonderd jaar geleden hun sprookjes vonden. Fascinerende sagen over kabouters, stiefmoeders, prinsen en prinsessen zijn het, verhalen die ze optekenden uit de mond van de streekbewoners.

Je kunt er dagenlang in het spoor van de broers wandelen en rondrijden, tussen de Hoher Meissner en het Odenwald, tussen Kassel en Frankfurt. Groen, weelderig land is het, land van ridders, hofvrouwen, draken en drakendoders.

Er zijn hier veel jachtsloten en kastelen, en een van de mooiste is de Sababurg. Het is een kasteel zoals een kasteel hoort te zijn, met torens met kantelen, een rozentuin en een binnenplaats. Tegenwoordig kunnen gewone lieden er spijzen en slapen, maar hier werd Doornroosje dus wakker gekust. Een andere overlevering verhaalt van het lijk van Christus, dat eens in de omgeving werd waargenomen met bloedende wondtekens .

Dat is allemaal lang geleden. Gelukkig hebben we de verhalen van de broertjes Grimm nog, plus het geheimzinnigste bos van Duitsland, het Reinhardswald.

BESTE PANNEKOEKENHUIS

Dat een pannekoekje eten ook hip en trendy kan zijn, blijkt zodra je Pannenkoekenrestaurant Den Tol in Velp binnenstapt. Hier geen rommelige houten tafeltjes met rood-wit geblokte kleedjes, maar een smaakvol designinterieur in zwart en lime. Daarnaast strakke stroopkannen op stenen onderzetters en een originele kaart waarop bijvoorbeeld pannekoeken prijken, gevuld met zalm en roomkaas, gamba's of drie soorten Franse kaas.

dentol.nl

Minder strak, maar wel schitterend gelegen is Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, in een oude herberg midden in natuurreservaat de Duivelsberg bij Nijmegen. Een mooie tussenstop voor langeafstandswandelingen als het Pieterpad en het Lingepad. Of als startpunt van enkele korte wandelingen, waaronder twee speurtochten voor kinderen.

duivelsberg.nl

Stadse types en muziekliefhebbers moeten vooral naar Pannenkoekers in het Amsterdamse Old Dutch Pancake House 't Singeltje. De basis is er een pannekoek, het beslag een unieke avond met aanstormend muziektalent.

pannenkoekers.nl

BESTE ATTRACTIEPARK

Onlangs werd het Europa-Park in het Duitse Zwarte Woud opnieuw uitgeroepen tot beste attractiepark van Europa. Het is niet alleen Duitslands grootste pretpark, maar na Disneyland Parijs ook het op een na bestbezochte park van Europa. Dertien Europese landen, waaronder Nederland, zijn er tot in de kleinste details nagebouwd. Verdeeld over deze landen vind je themarestaurants, shows en ruim honderd attracties, waaronder elf spectaculaire achtbanen. Slapen kun je er ook: rond het pretpark staan vijf themahotels, ingerichte tenten, huifkarren en blokhutten.

europapark.de

Wil je liever naar het voordeligste pretpark van Europa? Ga dan naar Drouwenerzand Attractiepark in Drenthe. Deze zomer nog uitgeroepen tot beste pretpark van Nederland op de website van DagjeWeg.nl. Met een 8,7 scoorde Drouwenerzand een tiende punt meer dan de Efteling. De bezoekers zijn vooral tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding. Geen wonder als je bedenkt dat kinderen er zo veel kunnen eten als ze willen voor een vaste prijs.

drouwenerzand.nl

BESTE FESTIVAL

Cinekid is hét Amsterdamse kinderfilmfestival dat tijdens de herfstvakantie op tientallen locaties in Nederland (van Groningen tot Roermond) wordt georganiseerd. Van unieke premières tot workshops over Nijntje of filmgevechten. Op 16 oktober opent de 27ste editie met de Zweedse familiefilm Eskil & Trinidad. Deze film van Stephan Apelgren heeft eerder dit jaar de prijs voor beste Europese jeugdfilm in Malmö gewonnen.

cinekid.nl

Liever in sprookjessferen? Tijdens het Sprookjesfestival vind je vanaf 12 oktober kabouters, prinsessen en lakeien in Arnhem. In sierlijke parken, bij glooiende heuvels en nabij vorstelijke kastelen vertellen sprookjesfiguren spannende verhalen tijdens tientallen theater- en muziekvoorstellingen, dansuitvoeringen en workshops.

sprookjesfestival.nl

BESTE STAD

Turijn heeft de reputatie het Detroit van Italië te zijn. Een werkstad waar ontevreden arbeiders uit de Fiat-fabrieken in smoezelige bars hangen. Geheel ten onrechte. Turijn is de meest ondergewaardeerde stad van Italië, een elegante dame aan de voet van de Alpen. Langs brede 19de- eeuwse boulevards liggen feestelijk ingerichte winkels onder hoge arcaden: van caramelmakers in witte stofjassen tot de Miu Miu-flagshipstore met trappen van zwart marmer. Een espresso kost 90 cent, ieder avondmaal is er beter en betaalbaarder dan in Nederland. Turijn is immers de hoofdstad van de Slow Food-beweging.

Koop een Torino Card waarmee je door de hele regio kunt reizen per tram, trein, stadsfiets of zelfs boot. Ook 190 musea doen mee, waaronder megalomane paleizen van de Savoye-dynastie en het filmmuseum in het opvallendste gebouw van de stad, de Mole Antonelliana. Onbegrijpelijk eigenlijk, dat zo weinig toeristen dat doen. Transavia vliegt vier keer per week tussen Amsterdam en Turijn vanaf 95 euro retour.

BESTE FAMILIERESORT

Toch wel lekker, een hele week je vakantiepark niet uitkomen. Je neemt je voor tochten te maken en te eten bij vissers thuis, maar daar worden kinderen niet blij van. Strijk neer in een Turks familieresort waar de zon nog schijnt en het zeewater nog warm is in oktober. De Hillside Beach Club in de buurt van Fethiye ligt aan een eigen baai en heeft terecht veel prijzen gewonnen. Vanwege de kwaliteit van de kinderactiviteiten, de coole bars en de spa met Balinese masseuses. Het publiek is een avontuurlijke mix van tweeverdieners uit Europa, jetset uit Istanbul en kleurrijke types uit Rusland. In de open arena worden musicals opgevoerd en de nachtclub is geluiddicht. Vroeg opstaan om te kayakken of te wandelen kan ook. hillsidebeachclub.com

Bijdragen van Noël van Bemmel, Rolf Bos, Ariejan Korteweg en Iñaki Oñorbe Genovesi.

undefined

Meer over