VVD zet partijgenoot Teeven als net iets te zielig neer

DEN HAAG - 'Een badkuip vol bananenschillen', zo kenschetst een van de liberale spelbepalers het debat dat staatssecretaris Fred Teeven morgen moet voeren over de dood van de Russische asielzoeker Alexander Dolmatov. Die hing zichzelf op 17 januari op terwijl hij in een cel in Rotterdam zat, onder de hoede van de overheid. In casu Teeven.

Op een persconferentie afgelopen vrijdag wist de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie alle bananenschillen behendig te ontwijken. Een vernietigend rapport van de inspectie Veiligheid accepteerde de VVD'er met ernst en deemoed.

Voor toehoorders was duidelijk dat hij het meende. Er waren zeer ernstige fouten gemaakt, met een tragische afloop. Teeven beaamde dat hij voluit politiek verantwoordelijk was. Maar hij weigerde in te gaan op vragen en speculaties over een eventueel aftreden.

In een interview met Nieuws-uur schetste hij maandag de staatsrechtelijk zuivere gang van zaken: rapport, hoorzitting en dan verantwoording afleggen aan 's lands hoogste instantie, de Tweede Kamer. Daar zal Teeven uitleggen welke maatregelen er zullen worden genomen. Daarna moet de Kamer maar beslissen wat er met hem moet gebeuren.

'Tien keer heeft hij dat gezegd', verzucht een ingewijde op het ministerie. 'Maar de elfde keer voegt hij er een zinnetje aan toe. 'En dan is de vraag: wie gaat die maatregelen invoeren? Ik denk dat ik dat kan doen op dit moment.'

Verontwaardiging

Op het ministerie kreeg deze en gene een appelflauwte, de Kamer ontstak in heilige verontwaardiging: zegt Teeven daar nou hardop dat hij wil blijven en dat dat best kan? 'Daarmee neemt hij een voorsprong op het debat. Staatsrechtelijk onzuiver! Daar gaat hij niet over', brieste bijvoorbeeld Gerard Schouw van D66. Hij zinspeelde op een motie van wantrouwen.

Precies het soort dynamiek waarop de coalitie niet zit te wachten. En dus probeerde de VVD dinsdag het beeld te corrigeren. De een na de andere liberaal beklemtoonde hoe Teeven oprecht aan het worstelen was met de materie. Het was nog helemaal geen gelopen race. De woorden 'aangedaan' en 'zwaar' vielen vaak. Kamerlid Ard van der Steur noemde het 'onvermijdelijk' dat de positie van Teeven onderwerp is van gesprek. De doorgaans zo goedlachse fractieleider Halbe Zijlstra: 'Het wordt een heel zwaar debat.'

'Ook in VVD twijfel over Teeven', heette het vervolgens in verschillende media.

Daarop trok het ministerie aan de bel. Enige nederigheid, oké, maar het beeld dat hun bewindspersoon nagenoeg verslagen zat te tobben op zijn werkkamer, was ook weer niet wat ze wilden uitstralen. 'We snappen dat de VVD denkt dat ze hem hiermee helpen', zegt eerdergenoemde ingewijde aan het einde van de roerige dag. 'Maar dit hielp natuurlijk juist niet. Teeven zit gewoon strijdvaardig zijn debat voor te bereiden en gaat donderdag een goed verhaal houden.'

undefined

Meer over