VVD wil Grondwet veranderen om zetelroof uit te sluiten

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil de Grondwet veranderen om zetelroof te voorkomen. Hij zegt dit morgen in een interview met de Volkskrant. Wat hem betreft is het een onderwerp voor de staatscommissie die de werking van het parlement moet gaan onderzoeken.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil de Grondwet veranderen om zetelroof te voorkomen. Beeld anp
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil de Grondwet veranderen om zetelroof te voorkomen.Beeld anp

Zijlstra: 'Zetelroof is een van de dingen die zo'n commissie kan meenemen. We hebben inmiddels zestien fracties in de Kamer en dat is voor een aanzienlijk deel omdat ze zijn afgesplitst.'

Na de verkiezingen van 2012 zaten elf fracties in de Tweede Kamer. Dat zijn door afsplitsingen van zeven Kamerleden nu zestien fracties. De regeerbaarheid van Nederland komt onder druk door zoveel fracties, vindt ook Zijlstra. Hij noemt het uittreden van Johan Houwers 'vals spel'.

Eerder deze week verloor de VVD een Kamerzetel aan Houwers, die werd veroordeeld voor hypotheekfraude. Maar ook de PvdA verloor vorig jaar twee zetels, 50 plus verloor een zetel en werd gehalveerd, en de PVV raakte zelfs drie zetels kwijt.

Nieuwe partijen

Uit de afgesplitste Kamerleden zijn drie nieuwe partijen ontstaan die willen meedoen aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Dat zijn Voor Nederland (Bontes en Van Klaveren), Denk (Kuzu en Öztürk) en De Vrijzinnige Partij (Klein).

De grondwetswijziging die Zijlstra 'graag' ziet, moet voorkomen dat individuele Kamerleden uit een fractie stappen en op eigen titel in het parlement blijven.

Lees het hele interview met Halbe Zijlstra morgen in de zaterdageditie van de Volkskrant.

Meer over