VVD wil einde terugkeerregeling ambtenaren

De VVD komt nog deze maand met een initiatiefwetsvoorstel om de terugkeerregeling voor ambtenaren die politiek actief zijn geworden, af te schaffen. PvdA-leider Diederik Samsom pleitte onlangs juist nog voor uitbreiding van deze regeling.

Redactie
Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie wordt tijdens een schorsing in het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over vreemdelingenzaken omringd door ambtenaren. Beeld ANP
Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie wordt tijdens een schorsing in het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over vreemdelingenzaken omringd door ambtenaren.Beeld ANP

Het liberale Tweede Kamerlid Roald van der Linde zei donderdag dat de terugkeergarantie uit 1923 is achterhaald. Volgens hem geeft de maatregel 'alleen maar aanleiding voor gedoe'. Van der Linde denkt steun te krijgen van een ruime meerderheid in de Kamer.

De regeling zorgt ervoor dat ambtenaren na hun politieke loopbaan kunnen terugkeren naar hun oude functie. Dankzij deze regeling kon bijvoorbeeld onlangs het vertrokken PvdA-Kamerlid Désirée Bonis terugkeren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eind vorige maand suggereerde Samsom nog een bredere terugkeerregeling. Daardoor zouden mensen uit het bedrijfsleven mogelijk sneller kiezen voor 'het onzekere vak' van de politiek.

Meer over