VVD-top blijft Kamerlid Verheijen steunen na 'onjuiste declaraties'

De VVD-top blijft Tweede Kamerlid Mark Verheijen steunen. De Europa-woordvoerder van de grootste regeringspartij kwam vandaag weer in opspraak omdat hij in zijn vorige politieke leven als gedeputeerde van de provincie Limburg onjuist declareerde.

VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen beantwoordt vragen van de pers in de Tweede Kamer, vandaag. Beeld anp
VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen beantwoordt vragen van de pers in de Tweede Kamer, vandaag.Beeld anp

De VVD beschouwt het nieuwsbericht van NRC Handelsblad over de kwestie als `karaktermoord', omdat het volgens de partij gaat om `hele kleine dunne feitjes'. De krant kwam vandaag met het bericht dat het Mark Verheijen in de kleine anderhalf jaar dat hij gedeputeerde was ten onrechte onkosten in rekening bracht bij de provincie. Het ging daarbij om kosten die hij maakte als hoofdbestuurslid van de VVD, privé-uitgaven en campagnekosten. Dat was in strijd met de gedragscode en de declaratieregels van de provincie Limburg.

Het komt de VVD in aanloop naar de Provinciale Statencampagne slecht uit dat Verheijen in opspraak is. Recent kwam Kamerlid René Leegte al in problemen als woordvoerder gas door loslippigheid in een trein over de Groningers. Hoewel de partij de integriteitsregels voor politici heeft aangescherpt, kost dat Verheijen niet zijn positie. Zowel premier Mark Rutte nam het voor hem op door te zeggen dat het nieuws `nogal is opgepompt,' ook zijn fractievoorzitter Halbe Zijlstra verdedigde Verheijen.

Tegenover de pers verklaarde Verheijen dat hij is 'geraakt maar niet gebroken.' Hij stelde dat wat hij ten onrechte had gedeclareerd, terug zou betalen. Uit het onderzoek van de krant naar de provinciale declaraties van Verheijen tekent zich een wat slordig patroon af, waarbij de declaraties niet ten nadele van hemzelf uitvallen. Daarover zegt hij zelf: `Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt.'

Reiskosten

Zo betaalt de provincie vijf keer een rit van Maastricht naar Amsterdam voor een bestuursfunctie bij Pro Demos. Verheijen incasseert ook vijf maal ruim 70 euro reiskosten en een vergoeding van 256 euro per keer. Hotelovernachtingen die hij als vice-voorzitter van de VVD maakte in Den Haag, betaalde de provincie en niet de partij.

Reisverkeer naar politieke vrienden als Ed Nijpels, Frits Huffnagel, Paul Luijten en en communicatie-adviseur Jan Driessen komen ten laste van de provincie. Een etentje met onder meer de drie latere hoofdrolspelers in het Roermondse corruptieproces Jos van Rey, projectontwikkelaar Piet van Pol en oud-wethouder Tilman Schreurs wordt voor een kwart -657,75 euro- door Verheijen ten laste van de provincie gebracht.

Eerder kwam Verheijen in opspraak omdat zijn campagne voor een deel werd gesteund door projectontwikkelaar Piet van Pol. Die stortte het niet aan Verheijen persoonlijk, maar in de partijkas, zo verdedigde de VVD Verheijen eerder.

Meer over