VVD: Shoppen is ook zondagsrust

De VVD heeft zondag in Almere afgetrapt voor de landelijke campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen begin maart.

ANP

Onder het motto ‘Shoppen is ook zondagsrust’ deelden fractievoorzitter Mark Rutte en partijgenoten in de kou folders, soep en boodschappentassen uit aan voorbijgangers.

De partij vestigde zo de aandacht op de koopzondag. Het kabinet wil striktere regels waardoor in niet-toeristische gemeenten winkels niet vaker dan een keer per maand op zondag open mogen.

Zelf bepalen

De VVD vindt dat winkeliers dat best zelf kunnen bepalen en stelt dat het kabinet de oren te veel laat hangen naar de ChristenUnie die de zondagsrust respecteert.

De VVD beschouwt de koopzondag als onmisbaar voor een krachtige economie, lokaal en landelijk. Aangezien Almere een van de steden is waar de koopzondag aan banden wordt gelegd, koos de jarige Rutte de locatie als decor voor zijn campagne. Ook in Rotterdam, Den Haag en Sluis is zondag actie gevoerd voor het behoud van de koopzondag.

Rutte ziet de gang van zaken rond de koopzondag als een onderdeel van de erfenis van drie jaar kabinet Balkenende. Een periode van vage compromissen, hogere belastingen en onbetaalde rekeningen, aldus de VVD-leider.

Onbetaalde rekeningen

De onbetaalde rekeningen zijn volgens hem een aanslag op het budget van een modaal gezin. ‘Balkenende heeft tijdens zijn zittingsperiode niet geregeerd, maar doet dat helaas wel over zijn eigen graf heen. Het leven wordt voor veel Nederlanders pas echt duur nádat dit kabinet vertrokken is.’

Want: ‘Naast de vele lastenverzwaringen die het kabinet de afgelopen periode al heeft doorgevoerd, krijgen we ook nog te maken met lastenverzwaringen die door het vierde kabinet Balkenende zijn ingesteld, maar pas na zijn aftocht ingaan’, aldus Rutte, doelend op onder meer de kilometerheffing, energiebelasting, hogere premies voor zorgverzekering en AWBZ en de Bosbelasting.

Hij wijst erop dat niet alleen particulieren, maar ook ondernemers de financiële gevolgen daarvan zullen voelen.

Meer over