VVD-senator: 'PVV toont aan dat democratie ook nadelen heeft'

De PVV-fractie in de Eerste Kamer is er vaak niet, meldt zich bijna overal voor af, doet weinig mee en komt niet met goede argumenten. Die kritiek uitte Eerste Kamerlid Heleen Dupuis (VVD) vandaag bij het KRO-radioprogramma De Ochtend van Vier. Volgens de senator toont de PVV aan dat 'de democratie in Nederland ook nadelen heeft'.

redactie
Senator Heleen Dupuis van de VVD in de Eerste Kamer Beeld anp
Senator Heleen Dupuis van de VVD in de Eerste KamerBeeld anp

'Dat betekent dat een groep van tien mensen op de 75 in de Eerste Kamer eigenlijk voortdurend een spaak in het wiel steekt', zei Dupuis. Zij vindt dat de PVV zich enkel richt op twee grote onderwerpen, namelijk 'het sluiten van de grenzen' en Europa. 'Je ziet eigenlijk voor het eerst in Nederland dat de democratie ook nadelen heeft.' Dupuis: 'We hebben een politiek systeem waarvan we weten dat het het minst slechte is en we zien dat het ook problemen geeft.'

Dupuis reageert hiermee op de uitspraken van VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes die in het Financieel Dagblad een onrustig politiek klimaat constateert. 'Ik moet toegeven dat het in dit land wel heel moeilijk besturen wordt op dit moment. Dat heeft natuurlijk te maken met die extreme opkomst van een partij die heel weinig bereid is mee te werken aan allerlei maatschappelijke projecten,' klaagt de VVD-senator.

Een oplossing zou zijn om een kiesdrempel in te voeren om de versplintering onder de middenpartijen tegen te gaan. Zij hoopt daarmee dat het politieke midden weer versterkt wordt. 'Daar moeten de besluiten vallen,' legt Dupuis uit.

Meer over